Finansminister Siv Jensen (Frp) har tidligere uttalt at hun ikke ønsker at Norge skal iverksette ensidige tiltak mot internettgigantene, men at den foretrukne løsningen er et felles internasjonalt regelverk, for eksempel gjennom Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).

Europakommisjonen har beregnet at internettselskaper betaler mellom åtte og ni prosent skatt på overskudd, mot 23 prosent for tradisjonelle selskaper. Noen selskaper slipper unna med enda mindre – eller ingenting.

På vårmøtet til IMF i Washington i helgen gjentok Siv Jensen sin bekymring, og tok nok en gang til orde for et bredere internasjonalt samarbeid for å komme teknologigigantenes monopol til livs:

– Fremveksten vi ser av store, private monopol og flernasjonale foretak som har enorme overskudd uten å skatte av det er et problem vi må ta på alvor, sa hun, ifølge Bloomberg.

Tynnslitt tålmodighet

I flere europeiske land har tålmodigheten med internettgigantene blitt tynnslitt, og flere har foreslått alenegang for å skattlegge dem.

EUs danske konkurransekommissær Margrethe Vestager ga i mars Google en bot på 14,4 milliarder kroner for brudd på EUs konkurranseregler.

EU mener Google har misbrukt sin markedsdominans for nettannonser, ved å pålegge strenge klausuler i kontrakter med tredjeparti-nettsider, skrev Europakommisjonen på Twitter. Teknologi- og IT-giganten skal ha hindret konkurrenter i å få plassert sine nettannonser på disse nettsidene. Dette er den tredje boten Google har fått av EU.

Tidligere har hun kommandert Apple til å betale tilbake 13 milliarder euro i ulovlige skattesubsider fra Irland – og Amazon 250 millioner euro i tilsvarende ulovlig støtte fra Luxembourg.

Siv Jensen sier at forbrukere bidrar til teknologigigantenes enorme overskudd fordi konkurransen i markedene ofte er for svak.

– Derfor vil vi ikke være i stand til å snu trenden før vi har mer et effektivt regelverk for konkurranse på plass som begrenser selskapenes mulighet til å ta overpriser, sier hun ifølge Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.