Hvis Ap vinner valget, skjerpes skatten betydelig for dem som tjener over én million kroner og har store formuer.

DN omtalte tidligere onsdag kveld Ap-ledelsens forslag til ny skattepolitikk for Arbeiderpartiet.

For første gang fortalte Ap-leder Jonas Gahr Støre og hans finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen hva som er partiets nye skattepolitikk for de neste fire årene. Hovedtallet er at skattenivået i 2021 med Ap i regjering vil være inntil 15 milliarder høyere enn i dag.

Ikke nok

Men SV som fort igjen kan havne i regjering med Arbeiderpartiet, mener skatteøkningene fra Ap er for puslete.

— Det er nesten uforståelig når Arbeiderpartiet kritiserer Høyres usosiale og urettferdige skattekutt i fire år, og så omfavner en tredel av dem. Seks milliarder kroner av Høyres skattekutt blir videreført i Arbeiderpartiets forslag til partiprogram for neste Stortingsperiode, sier Snorre Valen, finanspolitisk talsperson i SV.

Høyrepolitikk

Valen mener at det Ap nå går inn for, er å sammenligne med en økonomisk politikk ført av Høyre.

— Arbeiderpartiet velger ganske enkelt å gjennomføre Høyre-politikk. Deres forslag betyr milliarder mindre til skolebarn, til eldreomsorg, og vei, enn det vi hadde til rådighet i forrige stortingsperiode. Å gå til valg på å beholde milliardskattekutt og fortsette å bruke oljepenger i regjeringens tempo er økonomisk uansvarlig. Det undergraver finansieringen av nødvendig velferd og infrastruktur på sikt, sier han.

Vil øke ytterligere

Dersom det kommer til regjeringsforhandlinger mellom de rødgrønne partiene etter høstens valg, vil SV presse Ap til ytterligere skatteskjerpelser.

— SV vil heller øke skattene for de som har mest, senke skatten betydelig på vanlige og lave inntekter, og bruke mer på fellesskap og utjevning av forskjeller, sier Snorre Valen til DN. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.