Neste helg samler Høyre sine tropper til landsmøte. Der kan det bli høy temperatur om skatt. Fem fylkeslag går nemlig inn for kraftigere skattekutt enn programkomiteen foreslår.  

– Vi mener at formuesskatten er næringsfiendtlig og må avskaffes, sier leder av Hordaland Høyre, Peter Christian Frølich.

Forslaget fra programkomiteen innebærer at Høyre ikke lenger går inn for å fjerne formuesskatten. I dagens partiprogram heter det at formuesskatten skal fjernes «på sikt». Men i det nye programforslaget for neste stortingsperiode heter det kun at «formuesskatten på arbeidende kapital skal reduseres og fases ut».

– Grelle sider

Hordaland, Oslo og Hedmark Høyre mener at dette ikke er godt nok. De tre fylkeslagene går inn for at formuesskatten skal fjernes.

– Her på Vestlandet har vi mange bedrifter som rammes av formuesskatten. Å foreslå å fjerne formuesskatten i gode tider, er som å slåss i oppoverbakke. Men i tunge tider, sånn som nå, begynner vi å se de virkelig grelle sidene av formuesskatten, sier Frølich.

Stortingsrepresentant og leder av Hordaland Høyre Peter Christian Frølich.
Stortingsrepresentant og leder av Hordaland Høyre Peter Christian Frølich. (Foto: Fredrik Solstad)

– I verftsindustrien ser vi hvordan de utenlandskeide selskapene slipper skatt, mens de norske konkurrentene må betale, selv når de ikke går med overskudd. Det er en diskriminering det blir vanskeligere og vanskeligere å forklare, legger Frølich til.

Akershus og Oppland Høyre foreslår at all formuesskatt, ikke bare på «arbeidende kapital», skal reduseres og fases ut. Frølich tror også at det er vanskelig å kutte skatten kun for arbeidende kapital.

– Å dele inn mellom arbeidende og ikke-arbeidende kapital, er komplisert og krever en masse jurister. Det enkleste er å fjerne skatten, sier Frølich.

«Moderat»

Flere fylkeslag reagerer også på formuleringen i forslaget til nytt partiprogram om å sikre «moderate lettelser i det samlede skatte- og avgiftsnivået». Hverken Oppland, Akershus eller Oslo Høyre vil ha noe av at skattelettelsene kun skal være «moderate», de vil at det kun skal stå «lettelser».

Oslo Høyre vil også fjerne begrepet «moderat» fra formuleringen som handler om skattenivået for familier og enkeltpersoner, og foreslår at det kun skal stå at Høyre vil ha et «lavere skatte- og avgiftsnivå for familier og enkeltpersoner».

– Må tenke seg om

– Hvis det ikke kan stå moderate lettelser, må det jo bety at det er veldig store lettelser. Hva det betyr, må jo disse fylkeslagene svare for, sier programkomiteleder Torbjørn Røe Isaksen.

– Jeg syns disse fylkene må tenke seg om, for vi må ha et program som henger sammen. Det går ikke an å ha maks løfter på alle områder, legger han til.

Røe Isaksen minner om at mange av de samme fylkene krever at 2 prosent av bruttonasjonalproduktet skal gå til forsvar innen 2024. Han også viser til en rekke andre store utgiftsposter:

– Vi skal bruke 160 milliarder på langtidsplanen, 1000 milliarder kroner på Nasjonal transportplan, samtidig som vi har store ambisjoner innenfor helse, beredskap og forskning. Samtidig får vi mindre oljeinntekter, og vi har en befolkning som blir eldre og mer pleietrengende. Dette må et ansvarlig parti som Høyre ta innover seg, sier Røe Isaksen.

– Du er ikke redd for å skuffe velgere som stemmer Høyre primært for å få vekk denne skatten?

– Jeg er enig med Frølich i at det er viktig å fjerne formuesskatten for norsk næringsliv og arbeidsplasser på Vestlandet. Det gjør vi når vi kutter skatten på arbeidende kapital. Jeg mener det er viktigere enn å fjerne formuesskatten for de som har dyre hus, for eksempel, sier Røe Isaksen.

Han understreker at han mener programmet bør si noe om hva som er realistisk  å gjennomføre i neste fireårsperiode.

– Vi får vurdere om det er mulig å kutte skatten helt i kommende programmer, men det er ikke realistisk i neste fireårsperiode, sier han.

Støtte fra Erna

Allerede i fjor vår signaliserte Torbjørn Røe Isaksen at han ville moderere Høyres skattepolitikk. 

– Skattelette må også veies opp mot andre tiltak. Det er ikke slik at skattelette har forrang foran alle andre prioriteringer, som skole, forskning, samferdsel og helse, uttalte han til Klassekampen i mars i fjor.

Uttalelsen møtte sterke reaksjoner fra flere stortingsrepresentanter i Høyre. Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde kritiserte ham for å mangle ambisjoner, og stortingsrepresentant Erik Skutle var også kritisk. 

Men fra Høyre-ledelsen fikk uttalelsen støtte.

– Budskapet er fornuftig. Noen prøver å fremstille det slik at Høyre prioriterer skattelettelse høyest. Det gjør vi jo ikke. Vi har et veldig balansert vekstbudskap. Det dreier seg også om skole, om infrastruktur, forskning, og skattekutt, sa Erna Solberg til DN den gang.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.