Nestleder i programkomiteen Guri Melby, Oslo-representant Marit Vea og Unge Venstres Tord Hustveit står bak et forslag som vil innebære en kraftig økning i skatt på bolig.

– Vi må redusere de skattemessige fordelene knyttet til å investere i bolig. Det vil bidra til å dempe prisveksten i boligmarkedet, sier tidligere Venstre-byråd i Oslo, Guri Melby.

Boligprisene i Norge har steget 13 prosent det siste året, ifølge tall fra Eiendom Norge. I Oslo er prisstigningen på hele 24 prosent.

Advarer

Guri Melby er nestleder i Venstres programkomité og står bak dissensen som omhandler økt skatt på primærboligen.

Leder av programkomiteen Terje Breivik sier tvert nei og vil kjempe mot forslaget.

– Jeg vil advare mot dette forslaget. Det vil bli en knallhard forverring av boligbeskatningen, sier Terje Breivik.

Også den andre nestlederen i programkomiteen, Abid Raja fra Akershus, håper Venstres landsmøte avviser forslaget.

Venstre-politiker Abid Raja.
Venstre-politiker Abid Raja. (Foto: Javad Parsa)

– Jeg er ihuga motstander av å skattlegge folks hjem. Det er noe hellig over å beskytte vår primære bolig mot økt skatt. Vi nordmenn betaler vår skatt med iver og glede, men bevar oss mot dette forslaget. Jeg sier klart nei til å skattlegge våre hjem, sier Raja til DN.

Skatteskjerpelse

Forslagsstiller Melby, Vea og Hustveit ønsker å ha inn formuleringene som en del av Venstres skattepolitikk for stortingsperioden 2017–2021.

Forslaget går ut på at primærbolig skal beskattes som andre kapitalinntekter. I dag regnes kun 25 prosent av den reelle verdien av boligen du bor i som grunnlag for skatteberegning når du eventuelt må betale formuesskatt. Dersom hele verdien av boligen skal regnes inn i formuen, vil skatten bli betydelig skjerpet.

– Det vi foreslår, er at man skal utrede hvordan primærboligen skal skattlegges likt med andre kapitalobjekter. Og samtidig foreslår vi at det skal skje en skatteveksling, slik at eventuell økt skatt på primærboligen skal gi tilsvarende reduksjon på skatt på arbeid. Dermed vil ikke boligeiere komme dårligere ut, sier Guri Melby.

Hun understreker at det er behov for å endre skattesystemet i en retning av at det i større grad vil lønne seg å jobbe. Den tidligere Venstre-byråden sier at det i dag er for lønnsomt å investere i boligmarkedet. Hun tror at økt beskatning kan være mer effektivt for å dempe prisveksten, enn å bare bygge nye boliger.

Guri Melby (V) vil stramme inn beskatningen på bolig.
Guri Melby (V) vil stramme inn beskatningen på bolig. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Store forskjeller

Terje Breivik, som også er Venstres finanspolitiske talsmann, ser at det er stor forskjell mellom boligprisveksten de forskjellige steder i landet. 

Økt boligskatt vil slå svært ulikt ut.

– Det er viktig å minne om at det er stor forskjell i pressområder som Oslo og for eksempel i kommunen der jeg bor, Ulvik. Der opplever du at i samme sekund du flytter inn i et nøkkelferdig hus, så har prisen du kanskje har betalt på 3,5 millioner kroner falt ned til markedspris på to millioner, sier Breivik.

I Oslo er det ikke uvanlig at boliger selges mellom en halv million og halvannen million over takst.

Her er det omstridte forslaget om økt beskatning av primærbolig:

«Lik behandling av ulike former for kapital i skattesystemet er nødvendig for at kapital allokeres best mulig, som igjen sikrer verdiskaping og flest mulig arbeidsplasser. Det gjelder også ved beskatning av løpende kapitalinntekter. Venstre vil derfor utrede hvordan primærbolig, som er fritatt fra slik beskatning, kan skattlegges likt som andre kapitalobjekter. En slik reform vil gi rom for en tilsvarende senking av skatten på arbeid. Det vil gi et mer balansert og effektivt skattesystem, med en bedre fordelingsprofil og større insentiver for arbeid og verdiskaping.»(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Concierge på Aker Brygge: – Jeg liker at folk er fornøyd
Hvis folk ikke er fornøyde så blir jeg litt skuffet, forteller Arnfinn Fagermo. Han hjelper til med «alt» på Aker Brygge.
02:15
Publisert: