Fredag ettermiddag kom en svært dårlig nyhet for potensielt flere hundre norske bedrifter som allerede sliter med økonomien:

Norges største innovasjonsordning for næringslivet, Skattefunn, kuttes helt for selskaper i økonomiske vanskeligheter fra neste år. Det betyr at mange selskaper kan miste flere millioner kroner i støtte.

Meldingen kom fra Finansdepartementet, og betyr at støtte til prosjekter som allerede er satt i gang, nå kan bli kuttet. Ordningen er populær både blant norske gründere, som er storforbrukere av ordningen, og politikere.

Meldingen betyr at Norge retter seg etter EØS, og strammer inn ordningen, etter flere måneder med usikkerhet blant norske gründere. DN omtalte i august at Finansdepartementet hadde hatt en EØS-floke på sitt bord i flere måneder.

En lite kjent EØS-regel som har eksistert i en årrekke, hadde inntil i år aldri blitt brukt på Skattefunn. Saken kunne få fatale konsekvenser for små norske selskaper som trenger støtten, men var til da ikke omtalt offentlig av norske myndigheter.

Usikkerhet om konsekvenser

Hvor mange som nå vil rammes av den detaljerte regelen er ukjent. Regelen er ment å hindre at offentlige støttekroner går til selskaper med dårlig økonomi.

Skattefunn er støttepenger som betales ut over skatteseddelen, enten gjennom skattefradrag eller direkte utbetalinger, etter at prosjektsøknad først er godkjent hos Forskningsrådet. Innstrammingen betyr at alle Skattefunn-selskaper i skattemeldingen som leveres inn våren 2020, må erklære at de ikke var i vanskeligheter da søknaden ble godkjent av Forskningsrådet.

Etter Finansdepartementets beregninger kan så mange som 600 selskaper, eller 13 prosent av selskapene, ha fått støtte i strid med regelen årlig.

I år tas det rundt 4,5 milliarder kroner fra statsbudsjettet til Skattefunn-ordningen, som deles ut som skattefradrag eller direkte utbetalinger til flere tusen selskaper. Gitt at tallene holder seg stabile i 2020, vil det si at rundt 600 norske selskaper kan miste 585 millioner kroner i støtte neste år.

Usikkerhet om milliardkrav

I meldingen fra Finansdepartementet utelukkes det ikke at Skattefunn-penger som er blitt delt ut i strid med EØS-regelen de siste årene, vil kunne kreves tilbake fra selskapene. Som DN tidligere har omtalt, kan det dreie seg om mer en milliard kroner.

Et vilkår for at støtten skal kunne kreves tilbake er at den har påvirket det såkalte indre markedet i EØS. Departementet skriver at de «vil søke å innhente informasjon om omfanget av støtten som potensielt er gitt i strid med GBER-bestemmelsen (EØS-regel, journ.anm.) for å vurdere om støtten kan ha påvirket det indre markedets funksjon». (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.