Folkets utvalgte er advart og er i tillegg gitt egne råd om hvordan de skal oppføre seg mot dem som har lurt adgangskontrollen.

Det er det sterkt uønskede insektet skjeggkre som nå viser seg å ikke gjøre forskjell på høy og lav. De første ble påvist i den ærverdige bygningen i høst.

Saken fortsetter under videoen

Redd for å få skjeggkre i hus? Dette mener skadedyrbekjemperen du må gjøre
– Jeg kaller dem mulla Krekar.
01:58
Publisert:

Stortingets driftsavdeling gjør som folk flest. Det er satt ut limfeller med håp om å få inntrengerne i klisteret. Renholdet er trappet opp, og et skadedyrfirma er også hyret inn.

Rådene til de folkevalgte er å unngå å sette vesker og bager på kontorgulvene. I stedet bør de bruke en stol eller benk. Skulle et plagg falle på gulvet, bør det ristes før det henges opp igjen, står det på plakatene som er hengt opp i Stortingets kjeller.

«De er vanskelig å bli kvitt helt når de først er i en bygning», heter det også i oppslaget om skjeggkre.

Innvandrere fra sør

Skjeggkreet antas å ha opprinnelse fra Sør-Afrika. Insektet har spredt seg fort i Norge fra en sped begynnelse til større vekst fra rundt år 2013.

Entomologer – biologer med insekter som spesiale – har en mistanke om at den mye debatterte grensehandelen har bidratt til innvandring og utbredelse.

Det er nemlig kjent at skjeggkre kan spre seg som blindpassasjerer i emballasje – som pappesker.

Det 15–19 millimeter lange insektet med like lange haletråder og seks ben har cellulose – for eksempel papir – som viktig næring. Der har Stortinget nok å by på.

Voksent individ av skjeggkre. Særlig på hodet ser man hårveksten godt.
Voksent individ av skjeggkre. Særlig på hodet ser man hårveksten godt. (Foto: Mycoteam via Wikimedia)

Skjeggkre gjør ifølge oppslagsverkene ikke skade på bygninger eller bygningsdeler. Men det oppleves som «ulekkert» å få i hus. De er vriene å bli kvitt, men antas å kunne dø hvis temperaturen havner under 15–16 grader over noe tid.

– Stortinget kommer til å arbeide systematisk med å holde bestanden nede, men det er vanskelig å gjøre seg forhåpninger om å utrydde insektet, sier Stortingets kommunikasjonsrådgiver Gunnar Syverud.

Spredning

Kort tid over nyttår skal nyrenoverte og skandaleombruste stortingskontorer i kvartalet vis-à-vis selve stortingsbygningen tas i bruk. Ifølge Syverud er det i tillegg til bestanden i Stortingets kjeller også funnet litt skjeggkre i det øvrige stortingskvartalet.

Tomilliardersrenoveringen av nabobygningen i Prinsens gate 26 omfatter et utvidet og forsterket anlegg for sikkerhetskontroll av innkommende post og varer. Detaljer om dette gjøres ikke offentlig kjent. Derfor er det uklart om det finnes eget system for skjeggkrebekjempelse.

Skjeggfeider

Det har vært hundrevis av tvister om skjeggkre – både i og utenfor domstolene. Disse har særlig dreid seg om kostnader ved bekjempelse i forbindelse med boligsalg.

Noen forsikringsselskaper har kunngjort at de har eller vil fjerne skjeggkreplager fra dekningen i sine boligkjøper/boligselgerforsikringer. Problemene vokser bransje og boligeiere over hodet. Protector vedtok nylig å slutte med boligselgerforsikring etter å ha tapt 146 millioner kroner på skjeggkre i tredje kvartal.

Stortinget har uansett ikke noe å hente fra forsikring. Staten er alltid selvassurandør.

Uroen i markedene preges av at flere frykter én ting neste år: Resesjon
– En ikke ubetydelig risiko, sier DNs Terje Erikstad, som her forklarer hva det betyr.
01:20
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.