– Dersom det ikke kommer tunge faglige råd som fraråder det, så må vi lempe på skjenkestoppen denne uken. Normalen må være å ha et så åpent samfunn som mulig. Målet er åpne kraner, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til Dagbladet.

Kommunene må selv få avgjøre om skjenkestopp eller begrensede skjenketider er nødvendige, mener han.

Det var 13. desember i fjor regjeringen innførte forbud mot å servere alkohol på restauranter og utesteder, i frykt for at omikronvarianten av koronaviruset skulle føre til overbelastning av helsevesenet.

Sterk kritikk

Skjenkestoppen har rammet ute-, kultur- og reiselivet hardt. Regjeringen har vært under økende press om smitteverntiltakene, blant annet om hvorvidt beslutningen om å innføre nasjonal skjenkestopp er et forholdsmessig tiltak.

Reaksjonene har tiltatt i styrke i det siste der også en rekke ordførere fra regjeringspartnerne Arbeiderpartiet og Senterpartiet har bedt regjeringen snu. Nå går altså finansministeren ut og sier at målet er å åpne ølkranene.

Tidligere denne uken varslet NHO mulig søksmål mot staten.

– Kjernen er jo om det med vel 300 innlagte på sykehus, de fleste uvaksinerte, er forholdsmessig med en skjenkestopp som raserer vår næring. Vi mener skjenkestopp åpenbart ikke er forholdsmessig. Vi aksepterer smitteverntiltak, men de må være forholdsmessige. I mange andre europeiske land er det begrensninger i skjenking og krav om koronapass, og det fungerer utmerket. Dette er tiltak vi burde innført også her, sa Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv, til DN.

Har varslet lettelser

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) varslet fredag at regjeringen vil komme med lettelser i koronatiltakene 14. januar.

Vedum vil ikke forskuttere hva regjeringen vil legge fram, men sier det jobbes med en modell der kommunene har innflytelse over tiltak, inkludert skjenkestopp.

Samtidig forsvarer Vedum at skjenkestoppen ble innført nasjonalt og viser til at Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet var «krystallklare på» at det var nødvendig.

– Alle ser at skjenkestopp er vanskelig, men i det brede lag tror jeg det er forståelse for at det var nødvendig. Men så må vi heller ikke opprettholde det lenger enn nødvendig. Normalen og målet må jo være at samfunnet er åpent, også restauranter og barer, sier han til avisen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.