Liberaldemokratene ligger an til å miste 46 plasser og sitter igjen med bare åtte representanter i Parlamentet.

Clegg antydet alt valgnatten at han ville diskutere sin lederposisjon med partifellene og flere medier melder fredag at han vil holde en tale klokka 12.30 norsk tid.

BBC kaller valget et «horror show» for Liberaldemokratene.

Dommen

En rekke sentrale politikere forsvinner ut av Parlamentet. Det gjelder blant andre statssekretær Danny Alexander, næringsminister Vince Cable og den tidligere partilederen Charles Kennedy.

Valgresultatet er den endelige dommen over et regjeringssamarbeid som startet rosenrødt, men som fort surnet. Sentrumspartiet måtte gå fra viktige valgløfter og godta tøffe tiltak for å kutte budsjettunderskuddet. Beslutningen om å øke studieavgiften skuffet spesielt unge velgere.

I opposisjon

Selv om det foreløpig ikke er klart om De konservative ender opp med et flertall av setene i Parlamentet, er det lite trolig at Liberaldemokratene fortsetter samarbeidet.

– Jeg blir veldig overrasket hvis Liberaldemokratene blir med i noen regjering. De er ikke i en posisjon til å stille tøffe krav, sier historiker Hans Olav Lahlum til NTB.

Flere eksperter mener partiet nå har godt av en periode i opposisjon. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.