Sylvi Listhaug sier hun ikke kan tillate at hennes avgang åpner for at Frp mister makt og trekker seg som justisminister, skriver hun på sin egen Facebook-side.

At Listhaug går av, setter en stopper for den potensielle regjeringskrise tirsdag.

Partiet Rødt foreslo i forrige uke mistillit mot Sylvi Listhaug. Bakgrunnen er Listhaugs kontroversielle Facebook-post 9. mars, der hun skrev at Arbeiderpartiet setter terroristers rettssikkerhet over nasjonens sikkerhet.

Listhaug beklaget flere ganger i Stortinget torsdag, men Ap var så misfornøyd med beklagelsen at partiet støttet mistillit. Det gjorde sist uke også resten av opposisjonen, med unntak av KrF.

KrF-leder Knut Arild Hareide gikk i går langt i å antyde at det var opp til statsminister Erna Solberg å redde regjeringen før mistillitsforslaget mot Listhaug skulle etter planen opp i Stortinget kl. 10 i dag.

Listhaug møter pressen kl. 8.30 i Nydalen.

- Jeg er glad for at Siv og hele partiet var villig til å legge regjeringsdeltagelsen til side for å støtte meg som justisminister. Men jeg kan ikke tillate at min avgang åpner for at Frp mister makt og gjennomslag, skriver Listhaug i et innlegg som også blir postet på Facebook-sidene hennes.

Går av frivillig

Hun framholder at hun går av frivillig.

- Det har vært helt opp til meg selv om jeg skulle stå hele veien ut, eller om jeg skulle trekke meg, skriver Listhaug.

Dette er hele Listhaugs Facebook-innlegg:

«Tusen takk for den helt fantastiske støtten dere har gitt meg! Spesielt denne uken hvor det har stormet som verst. Det har vært en svært krevende tid for både meg og familien.

Det aller viktigste for meg har vært at det skal være FrP som skal styre norsk asyl- og innvandringspolitikk de kommende tre og et halvt årene, og ikke Støre, Lysbakken og co.

Jeg er glad for at Siv og hele partiet var villig til å legge regjeringsdeltagelsen til side for å støtte meg som justisminister. Men jeg kan ikke tillate at min avgang åpner for at FrP mister makt og gjennomslag. Og det har vært helt opp til meg selv om jeg skulle stå hele veien ut, eller om jeg skulle trekke meg.

Den siste uken har vært helt surrealistisk. Et facebookinnlegg, som overhodet ikke hadde noe med 22. juli å gjøre, og som jeg har beklaget at ble lagt ut, har omgjort norsk politikk til en barnehage. Da mener jeg det er mitt ansvar å opptre voksent.

Jeg har opplevd dette som en ren heksejakt, hvor hensikten til Jonas Gahr Støre tydeligvis har vært å kneble ytringsfriheten på et tema som er noe av det viktigste vi må diskutere for Norges fremtid. Jeg kommer aldri til å godta at debatten legges på Støres premisser. Ytringsfriheten er en viktig norsk og vestlig verdi vi må stå opp for. Jeg kommer aldri til å være en politiker som er lik alle andre. Jeg vil være meg selv.

Selvsagt finnes det ekstremister der ute. Som jeg gang på gang, senest på lørdag, selvsagt har tatt sterk avstand fra. Den siste uken har helt vanlige mennesker blitt stemplet og hengt ut på det groveste, bare fordi de støttet meg og FrPs kamp for en streng og rettferdig innvandringspolitikk. Jeg vil sammen med alle disse vanlige folkene fortsette kampen for ytringsfriheten og en streng innvandringspolitikk. Når jeg nå går av lover jeg å ikke gå stille i dørene på Stortinget. Nå kommer jeg til å konsentrere meg hundre prosent om å fronte FrPs politikk sammen med mine gode stortingskollegaer.»(Vilkår)

Tirsdag kan regjeringen gå av
DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim spår tre mulige utganger for Erna Solbergs største krise
02:28
Publisert: