– Hvilket norsk børsnotert selskap eksisterer fortsatt om 100 år?

– Jeg tror Statoil fortsatt er et verdensledende energiselskap. Statoil kommer til å lede an innen fornybar satsing, som gjør at de fortsatt klarer å være ledende på energiforsyning.

– Påvirker terrortrusselen i Europa dine ferieplaner i år?

– Absolutt ikke. Vi dro til Paris og Rivieraen. Hvis du lar tanken om terrorfrykt legge begrensninger for ferieplanene, har vi tapt vår egen frihet. Den tanken må aldri få utløp.

– Hvilken vane tror du dine nærmeste irriterer seg mest over ved deg?

– Det tror jeg må være at jeg er for mye «på» og for sjeldent kobler av.

– Hva var det siste du delte i sosiale medier og hvorfor?

– Bilder fra Moldejazzen. Det er en viktig kulturbegivenhet i Festival-Norge. Og så delte jeg lykkønskninger til fotballjentene, som akkurat nå er våre viktigste ambassadører. Jeg håper de lykkes i EM, og jeg håper så mange som mulig er med og heier dem frem. De er vår store stolthet og har alle forutsetninger for å lykkes. De bør få mer oppmerksomhet, for det er idrettsprestasjoner på linje med det mannfolkene gjør. Jeg skal følge dem hele mesterskapet og krysser fingrene for at de lykkes.

Jobber man like effektivt hjemmefra?

– Som kulturminister prioriterer jeg å være mye rundt om i landet å møte mennesker, og det gjør at jeg får veldig lite kontortid. Jeg er tvunget til å jobbe like godt ute, og jeg jobber best på fly. Der kan jeg sitte med øretelefoner og jobbe svært effektivt.

– Hva er den beste boken du har lest?

– Det må vel være noe norsk siden jeg er kulturminister. Av klassikerne, de store litterære opplevelsene jeg hadde som ung, var Knut Hamsuns «Markens grøde». Den er veldig dramatisk, og tar for seg hvordan landets utvikling var da, og hvor vanskelig livet var, spesielt da Ingrid fikk et barn med hareskår.

– Hvem ville du helst vært på nachspiel med?

– Som trønder er jeg opptatt av nachspielene skal være «livåt». Nachspiel er alltid en dårlig idé, men hvis det er de rette folkene kan det være morsomt. Astrid S hadde vært der og sunget litt sammen med Bjarne Brøndbo, og Håkon Gullvåg skulle vært der, for da har jeg noen innen både musikken og kunsten. Petter Northug kunne kommet for å løfte stemningen. Det ville vært en herlig trøndersk blanding.

– Hvorfor er det så få kvinner i finansbransjen?

– Jeg tror faktisk det er fordi man har latt mannskulturen dominere i den bransjen. Der mener jeg man, som én av få bransjer i det norske samfunnet, ikke verdsetter større mangfold. De rendyrker fortsatt en mer ensartet type mennesker, som er synd for deres del. Jeg synes de har vært usedvanlig lite flink til å se hva de går glipp av i den andre halvdelen av befolkningen, som er ressurser, kompetanse og andre måter å se ting på. Det gjør det også lite attraktivt for kvinner, for de opplever at de ikke er ønsket. Dessverre. Her har vi en vei å gå.

– Hva var det viktigste dine foreldre lærte deg?

– Gleden av å arbeide. Å stå opp om morgenen og finne glede i å gå på jobb og bidra. Det er en stor og verdifull del av livet, og mine to hardtarbeidende foreldre lærte meg å se verdien i det.

– Hva bør være den viktigste saken i årets valgkamp?

– Det er vanskelig å velge én. Jeg håper det blir hvordan barna skal lære mer på skolen de går i. Hvordan redusere helsekøene enda mer. Hvordan vi skal sørge for bedre trygghet for folk i deres hverdag. Hvordan skaffe jobber så folk har arbeid å gå til. Og saker i nærmiljøet om det vi lever for – ikke bare av – som idrett, frivillighet og kulturtilbud. Det håper jeg blir det viktigste.

– Hvem skulle du gjerne sett bli statsminister til høsten?

– Jeg håper det blir den personen som har vist at man klarer å styre i vanskelige tider, med en stor flyktningkrise og det største fallet i oljepris på 30 år. Som samtidig gjør at samfunnet lykkes med omstillingsarbeidet og utvikler nye arbeidsplasser og bransjer, og som fører til skatter slik at vi har noe å leve av i fremtiden. Dette er det én person som klarer, og det er Erna Solberg. Jeg opplever at folk i Norge er stolt av er statsministeren, og jeg håper hun får fortsette.

– Hva ville du gitt Donald Trump i bursdagspresang?

– Jeg ville gitt ham en bok som han kan hente stor inspirasjon fra, om en av USAs beste og viktigste president, nemlig Ronald Reagan. Dinesh D'Souza har skrevet biografien «Ronald Reagan: How an ordinary man become an extraordinary leader». Trump har mye å lære av en av de mest vellykkede presidenter og politiske ledere som har levd, fordi han må ha et overordnet mål på hvordan han ønsker å utvikle samfunnet.

– Hva er oljeprisen i 2020?

– Det er vanskelig for meg å si.

– Hvis du kunne gitt deg selv et råd da du var yngre, hva ville det vært?

– Et råd som mange jenter bør få er at man ikke skal tenke så på hva andre sier og tenker, men gå for det man selv mener er riktig. Det er et råd jeg gjerne skulle fått, og jeg er opptatt av å gi det til jenter som vokser opp i dag: Ha det godt med seg selv og stå ved valgene dine.

– Hører du på podkast, hvis ja – hva vil du anbefale?

– Ja, jeg hører på ganske mange. «Talking politics» er spennende om man er interessert i amerikansk politikk. «OmAdressert», som er Adresseavisen sin for dem som er interessert i Trøndelag. «Bra damer» av Guri Solberg. Og selvfølgelig «Stortingsrestauranten» av Henrik Asheim og Tina Bru som er stortingsrepresentanter for Høyre. De har en uformell og kul fremstilling av det som foregår, og de lykkes med det. De deler litt sladder og snakker om en del ting folk ellers ikke vet om.

– Valg: Ett år uten smarttelefon eller ett år uten alkohol?

– Valget er enkelt, det blir uten alkohol. Man er vel avhengig av mobilen, men jeg tror det er et større problem om man sier at man ikke klarer ett år uten alkohol.

– Hvilken karakter (serier/bok/film) identifiserer du deg mest med – og hvorfor?

– Da jeg var barn var jeg veldig opptatt av Lotta i Bråkmakergata, som er av Astrid Lindgrens figurer. Lotta gikk sine egne veier og satte seg skyhøye mål, og min drøm var å bli like modig som Lotta.

– Du mister jobben i dag. Hva gjør du i morgen?

– Man være forberedt på at man ikke skal være statsråd resten av livet, og jeg er så heldig at jeg har muligheten til å gå tilbake til nasjonalforsamlingen og representere mine velgere. Det er mange interessante oppgaver å jobbe med hvis det skulle skje at vi ikke er i regjering etter valget, men det tror jeg vi er.

– Hvis du måtte velge ett, hvilket tv-reality-show hadde du deltatt på?

– 71 grader nord. Jeg tror ikke jeg kommer med til finalen, men jeg elsker friluftsliv og konkurranser med andre sporty mennesker.

– Hva skulle du gjerne hatt en robot til?

– Vi har en digital assistent hjemme, Amazon Alexa, og vi snakker til henne. Det holder.

– Hytte ved sjøen eller leilighet ved Middelhavet?

– Vi har hytte ved Trondheimsfjorden.(Vilkår)

Sauseskolen: Hjemmelaget majones
Sauseskolen: Hjemmelaget majones.
00:57
Publisert: