– Du mister jobben i dag. Hva gjør du i morgen?

– Dette er hyperaktuelt for meg, det kan hende jeg mister jobben om noen måneder. For meg er det ikke noe alternativ å sove lenge, jeg må opp med barna klokken 06.00 uansett. Men jeg vil bruke lang tid på å lese avisen og drikke en ekstra kopp kaffe mens jeg tenker at verden er en buffet som jeg skal spise fra. Utover det har jeg ingen konkrete planer. Går valget dårlig, tar jeg det da.

– Hva ville du gitt Donald Trump i bursdagspresang?

– Noe hyggelig, en bok eller noe alle menn trenger, som for eksempel nesehårstrimmer eller vin. Det blir teit å gi politiske gaver som skal få ham til å innse at han er en forferdelig president. Eller, jeg skulle gitt noe hjemmelaget. Som makramé eller en hektet bordbrikke – noe som ikke kan kjøpes for penger. Vet du, hvis jeg først ble invitert i bursdagen hans, ville jeg satt av tid til å hekle en bordbrikke til å ha i Det hvite hus. Hekleferdighetene ligger der, jeg tror jeg kunne ha børstet støv av dem og klart å hekle en bordbrikke på en ukes tid.

– Hvis du måtte velge ett, hvilket tv-reality-show hadde du deltatt på?

– «Hver gang vi møtes», det virker veldig koselig. Jeg har ikke skrevet så mange sanger, egentlig ikke noen. Men jeg har en melodi i hodet som jeg nynner på og som jeg tror jeg har funnet på selv. Den «kom» for fem–seks år siden. Faktisk har den en slags tekst også, som handler om at «nå er det lørdagskvelden». Sangen oppsto en natt jeg så på danseband-jukeboks på tv, og tenkte at jeg kunne klare å lage en dansebandsang. Det hadde vært fint om Bjørn Eidsvåg kunne tolket den.

– Hva var det viktigste dine foreldre lærte deg?

– At jeg ikke kunne forvente å få noe uten å spare eller jobbe for det først. Det innebar blant annet at jeg aldri fikk Commodore 64, men da ble jeg heller ikke interessert i dataspill. Hver gang jeg lånte bilen, måtte jeg skrive opp i en bok hvor langt jeg hadde kjørt, slik at jeg kunne tilbakebetale bensin og andre kostnader. Jeg hadde regnskap med mamma og pappa som ble gjort opp på slutten av hver måned.

– Valg: Ett år uten smarttelefon eller ett år uten alkohol?

– Alkoholen har vært med mennesket i tusenvis av år, mens smarttelefonene kom for få år siden. Det er åpenbart lettere å gå uten smarttelefon enn alkohol. Jeg ville valgt bort telefonen, det kunne faktisk vært ganske deilig. I tillegg vil risikoen for å legge ut noe dumt på sosiale medier i fylla være veldig liten. Det er en fordel.

– Hvis du kunne gitt deg selv et råd da du var yngre, hva ville det vært?

– Du behøver ikke holde så veldig mye på med politikk for å bli politiker. Jeg skulle gjerne studert i utlandet, men det droppet jeg fordi jeg ville drive med politikk. Jeg tror jeg kunne ha gjort begge deler.

– Hva skulle du gjerne hatt en robot til?

– Å skifte sengetøy. Av alle huslige ting er dette det kjedeligste. Men det er også en litt avansert oppgave, så det måtte være en avansert robot. Når den kommer har teknologien nådd sitt ytterpunkt.

– Hvilket norsk børsnotert selskap eksisterer fortsatt om 100 år?

– Jeg går mot strømmen og sier Statoil. Men det er ikke sikkert det heter Statoil da.

– Hvilken vane tror du dine nærmeste irriterer seg mest over ved deg?

– Jeg tror det er at jeg av og til ikke hører etter. Jeg later som jeg hører etter, og det ser ut som om jeg hører, men jeg tenker på – eller gjør – noe helt annet. Jeg har dårlig simultankapasitet.

– Påvirker terrortrusselen i Europa dine ferieplaner i år?

– Ja, i den betydning at hvis jeg skulle ha dratt til utlandet, ville jeg tenkt over hvor jeg drar med barna. ¨'

– Hva var det siste du delte i sosiale medier og hvorfor?

– Et bilde av pysjbuksene mine for å tulle med atleisure-trenden. Ifølge mediene er dette visstnok en trend hvor man går i «fint» treningstøy når man ikke trener. Folk må gjerne gå med det, men det er morsomt.

– Jobber man like effektivt hjemmefra?

– Ja, det tror jeg. Kanskje til og med mer effektivt, men det kommer an på hva du skal gjøre. Jeg jobber aldri hjemmefra lenger, men det fungerer fint for meg å skrive tekster og lignende hjemmefra.

– Hva er den beste boken du har lest? Og hva skal du lese i sommer?

– Jeg liker historiske bøker. Den siste, og en av de beste jeg har lest, er «The Guns of August». Den handler om første verdenskrig. I sommer skal jeg kanskje lese bind to og tre i serien «The Civil War», jeg leste det første i fjor. «Huset Buddenbrock» av Thomas Mann har jeg også lenge hatt lyst å lese.

– Hvem ville du helst vært på nachspiel med?

– Vi har jo en sønn på seks måneder, så akkurat nå skulle jeg gjerne vært på nachspiel med kona mi, for hun begynner å bli klar for å bli med ut igjen.

– Hvorfor er det så få kvinner i finansbransjen?

– Det viktigste å si om det, er at det ikke kommer til å vare. Innenfor studiene som bransjen rekrutterer fra, stormer det jo inn kvinner. Men da må finansbransjen forstå at man ikke kan baserer hoveddriften på menn på 60. Slipp til unge som er talentfulle, hardtarbeidende og som også vil ha familie. Jeg konstaterer at mange, særlig unge kvinner, mener det ikke er godt nok tilrettelagt for en balanse mellom karriere og fritid. Jeg sier ikke at en skal ha lavere krav eller forventninger til dem, men det må tilrettelegges for forskjellige typer arbeidstagere.

– Hva bør være den viktigste saken i årets valgkamp?

– At vi bør klare å omstille Norge uten å blåse alle sparepengene våre.

– Hvem skulle du gjerne sett bli statsminister til høsten?

– Er ikke det et litt kjedelig spørsmål? Ikke et vondt ord om Jonas, men jeg er hundre prosent på Team Erna.

– Hva er oljeprisen i 2020?

– Jeg tror den vil holde seg relativt stabil, rundt 40–50 dollar. Her vil jeg understreke at jeg ikke har noen kompetanse til å uttale meg.

– Hører du på podkast, hvis ja – hva vil du anbefale?

–Jeg hørte på podkast for mange år siden, men nå er det mest musikk. Hvis jeg hører på podkast, er det historiske om Romerrikets fall og sånn. Jeg har hørt at Høyres podkast «Stortingsrestauranten» er bra, der har jeg også vært med.

– Hvilken karakter (serier/bok/film) identifiserer du deg mest med – og hvorfor?

– Dette merker jeg at jeg burde tenkt litt på på forhånd. Jeg identifiserer meg … med Dawson fra den amerikanske ungdomsserien «Dawsons Creek».

– Hytte ved sjøen eller leilighet ved Middelhavet?

– Leilighet ved Middelhavet. Jeg har et hus i Porsgrunn, så jeg ville hatt noe i utlandet for å ha litt variasjon, rett og slett.(Vilkår)

Selfie-turistene strømmer til Trolltunga.
Dronebilder fra Trolltunga hvor selfie-turister går 22 km for å få tatt et bilde på den nå verdenskjente steinformasjonen over Ringedalsvatnet. I år forventes det et sted mellom 100 000 og 150 000 turister til det spektakulære fjellet.
01:18
Publisert: