Spørsmålet om sommertidens død risikerer nå å bli utsatt med et år eller halvannet, tross tidligere signaler om avgjørelse i år. Regjeringen har ikke bestemt seg.

Statssekretær Magnus Thue i Næringsdepartementet sier Norge venter tålmodig på EU, slik at vi kan ta stilling til om vi skal tilpasse oss dem.

– Transportkomiteen i Europaparlamentet behandlet forslaget fra Europakommisjonen i desember. Da ble konklusjonen at medlemslandene trenger mer tid for å gjennomføre forslaget. 2021 er blitt antydet som mulig nytt tidspunkt for endringen, men det er ikke bestemt, sier Thue.

I fjor hadde Europakommisjonen et forslag om at tiden skulle ligge fast – at skiftene mellom sommer- og vintertid to ganger i året skulle vekk. Forslaget var å stille klokken for siste gang i mars i år – til sommertid – men nå vil det nok uansett ikke skje før i 2021.

I en rådgivende EU-rundspørring oppsummert sist september sa et stort flertall – 84 prosent av 4,7 millioner svarere – at de foretrakk fast tid.

Bare Hellas og Kypros hadde små flertall for fortsatte tidsskifter. Flertallet ville dessuten holde på sommertiden som permanent ordning.

Har fulgt EU – så langt

EU har hatt regler om sommertid siden rundt 1980, nå sist regulert i Directive 2000/84/EC. EU-landene ligger i tre ulike tidssoner, men beslutningen om en times flytting siste søndag i mars og igjen siste søndag i oktober er felles.

Norge, Sveits og Tyrkia har så langt lagt seg på EU-linjen.

Europaparlamentet tok fatt i tiden sist februar, Europakommisjonen fulgte opp med rundspørring som ble avsluttet i august og forslag om å innføre permanent standardtid.

– Skal vi følge opp, må folket få si sin mening, sa ansvarlig tidsminister Torbjørn Røe Isaksen i oktober 2018. Han utelukker riktignok en dyr folkeavstemning. Men ifølge statsråden kunne kanskje nettspørreundersøkelse være en løsning.

I disse dager har naboland og EU-medlem Finland henvendt seg til Norge for å få rede på om Næringsdepartementet har bestemt seg i tidssaken. Oskari Stenius i det finske samferdselsdepartementet ber i et brev pent om svar innen 1. mars.

Må vente videre

Svar til da får Stenius ikke. Statsråden selv er for tiden på reise flere tidssoner unna i Asia.

Men hans statssekretær Thue gjør det helt klart at tiden vil ta tid.

– Norge vurderer nå forslaget. Folket skal høres. Det kan for eksempel skje gjennom en nettavstemning slik de har gjort i Finland, men det har vi ikke bestemt oss for ennå. Saken vil selvsagt sendes på åpen høring som vanlig, sier Thue.

Søvnforskere er blant dem som har tatt til orde for at man ikke bør bytte mellom sommer- og vintertid, men heller ha samme tid året gjennom. Et argument for å stille klokken hver vår og høst, er å få mer ut av dagslyset.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se reaksjonen til DNs børskommentator da han fikk levert tre flasker vin på døren på grunn av et veddemål
04:57
Publisert: