SV ser fremgang i Sentios mai-meningsmåling for DN. SV tar fra Ap, men tallene viser også noe overgang fra Frp.

Men Frps assisterende parlamentariske leder Helge André Njåstad avviser kontant at partiet prioriterer eliten – og tror ikke SV skal klare å lokke mange av hans folk fremover:

– Skattelettelsene med vår regjering har for det meste gått til vanlige folk – bare se på dem som gjelder bilavgifter. SV må gjerne ønske seg flere velgere. Men det er SV som går for økte skatter og avgifter. Det liker ikke våre velgere, sier han.

SV på åtte prosent

Høyre gjør det fortsatt best med økt oppslutning til 28,4 prosent på Sentios maimåling. Landets største parti er opp 3,2 prosentpoeng fra måneden før og 3,4 siden 2017-valget.

Mer overraskende er det kanskje at SV får åtte prosent – opp to prosentpoeng fra siste stortingsvalg og 0,7 fra aprilmålingen.

– Det gleder oss, selvfølgelig. Ved valget i 2013 var vi så vidt over fire prosent, nå er oppslutningen doblet. Jeg tror grunnen er økt folkelig uro for økt ulikhet i samfunnet, stadig skjevere fordeling av makt og rikdom. Jeg tror dette skuffer folk, også i Frp. SV har her vært en tydelig stemme, sier Audun Lysbakken.

Ifølge partilederen øker SVs medlemstall i omtrent samme takt som oppslutningen på meningsmålingen, og er nå nær det doble av 2013-tallet.

Jevnt dårlig

Arbeiderpartiet får ingen stor opptur i maimålingen heller. Oppslutningen på 23,5 prosent er femte måling på rad med under 25 prosent for Ap, og den tiende på rad med under 30 prosent oppslutning.

Nestleder Hadia Tajik finner likevel litt å trøste seg med:

– Om vi ser på gjennomsnittet av alle målingene, har Arbeiderpartiet sakte, men sikkert økt oppslutningen hver eneste måned siden januar. Det gjelder også i mai. Men vi har ikke kommet til et nivå vi er fornøyde med, sier hun.

Ifølge Tajik har flertallet av velgerne Ap har mistet siden valget «satt seg på gjerdet». De skal Ap jobbe hardt for å få tilbake, ifølge nestlederen.

Tajik nevner særlig kravet om pensjonsopptjening fra første krone som en aktuell politisk mobiliseringssak.

Ellers faller KrF denne gangen under sperregrensen på fire prosent etter seks måneder over grensen. Der har KrF fortsatt selskap av Venstre. For de øvrige partiene er det mindre endringer.

Borgerlig

Regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstre hadde fått 83 mandater dersom denne målingen var valgresultatet. KrFs tre mandater på denne målingen hadde fortsatt vært nødvendig for å sikre borgerlig flertall.

Forrige regjeringsallianse Ap-SV-Sp havner på 80 mandater, støtte fra Rødts to mandater og MDGs ene hadde ikke vippet flertallet mot venstresiden.(Vilkår)

Er det greit med shorts på jobb?
Vi har sjekket tre arbeidsplasser.
02:43
Publisert: