Det har stormet rundt SSB-sjef Christine Meyer de siste ukene.

NRK meldte torsdag kveld at Meyer kommer til å trekke seg.

Meyer skulle møte finansminister Siv Jensen fredag, men det skjedde ikke.

– Jeg har i dag ikke valgt å ikke ta imot invitasjonen fra finansministeren om å ha et møte. Jeg har hatt to møter med finansministeren. Jeg har gått alene. I de møtene så har finansråden vært til stede med finansministeren, sier Christine Meyer og legger til:

– I dag fikk jeg invitasjon til et nytt møte. Samtidig har jeg lest i mediene at jeg i dag skulle trekke meg. Jeg har ikke levert noen oppsigelse og jeg har ikke mottatt noe varsel om oppsigelse, så jeg følte i dag for å ha med meg en rådgiver i møtet. Det ønsket ikke finansministeren, derfor ble det ikke noe møte, sier Meyer.

Tok med advokat

Meyer kom ut fra departementet sammen med advokat Dag Steinfeld, som hun ønsket å ha med seg som rådgiver i møtet.

SSBs Christine Meyer forlot Finansdepartementet rett før klokken 10 fredag morgen.
SSBs Christine Meyer forlot Finansdepartementet rett før klokken 10 fredag morgen. (Foto: Fartein Rudjord)

– Jeg kan si litt om det. Vi har en lov i Norge som også gjelder for politikere, også for Siv Jensen. Den regulerer hvordan man går frem. Da får man et varsel dersom man vurderes oppsagt. Så blir man invitert til et møte for å forsvare seg. Der har du rett til å ha med advokat. Hvis det var et slikt møte hun var invitert til i dag, så hadde hun en rett. Og i den grad hun ble nektet det, så var det et lovbrudd, sier advokat Dag Steinfeld.

Ifølge Steinfeld har han og Meyer vært i møte med den administrative ledelsen i Finansdepartementet. Grunnen var at finansministeren ikke aksepterte at Meyer hadde med seg en rådgiver til møtet.

På spørsmål fra pressen om Meyer fortsatt er SSB-sjef, svarer Steinfeld:

– Til de grader.

Steinfeld er partner ved advokatfirma Wikborg-Reins Bergen-kontor. Han regnes som en «advokatslugger» og er spesialist innenfor arbeidsrett, prosedyre, compliance og krisehåndtering.

Unnlot å svare på spørsmål om tillit

Spekulasjonene om en avgang verserte allerede onsdag etter at finansminister Siv Jensen unnlot å svare på spørsmål om hun har tillit til SSB-sjefen.

– Vi venter nå på en pressemelding fra finansdepartementet. Når vi har fått studert den så vil vi invitere til en pressekonferanse, sier Meyer.

Uavhengig?

Siv Jensen svarte i stedet at det avgjørende i saken nå er at SSB oppfattes som uavhengig.

– De har vært det og skal være det, sa Jensen.

Meyer har vært under hardt press siden det for noen uker siden ble kjent at 25 forskere flyttes fra forskningsavdelingen til statistikkavdelingene i byrået.

Det har særlig skapt reaksjoner at Erling Holmøy, som er forskeren bak regnskap om hva innvandring vil koste landet på sikt, er blant dem som ikke får fortsette i avdelingen.

SSB-sjef Christine Meyer har tidligere omtalt innvandrerregnskapene som «et sårt punkt» og er blitt beskyldt for å ha politiske motiver for omorganiseringen, noe hun selv har avvist.(Vilkår)

Donald Trump: – Jeg skylder ikke på Kina
President i USA Donald Trump hadde det store handelsunderskuddet med Kina på programmet da han besøkte landet.
01:34
Publisert: