– Det er en stor belastning for de ansatte ikke å vite hva som skjer, sier nestleder for Norsk Tjenestemannslag (NTL) i SSB, Henrik Holck Johannessen​, til DN.

Nestleder for NTL i SSB, Henrik Holck Johannessen​.
– Nestleder for NTL i SSB, Henrik Holck Johannessen​. (Foto: Thomas Bjørnskau/SSB) Mer...

Fredag blir det et tredje oppklaringsmøte mellom SSB-sjef Christine Meyer og finansminister Siv Jensen (Frp) om omorganiseringsprosessen i statistikkbyrået. Det er klart etter oppklaringsmøtet de to hadde onsdag, som var det andre på litt over en uke.

Omorganiseringen ble i forrige uke satt midlertidig på vent.

– Det er stor usikkerhet blant alle ansatte om hva som nå skjer. Ettersom prosessen er satt midlertidig i ro, er det nok en del som er skuffet over at det ikke kommer en avklaring i dag, sier Johannessen.

Allerede tirsdag gikk det rykter internt i byrået om at en avklaring ville bli utsatt, ifølge flere kilder DN har snakket med. Ifølge Johannessen er det onsdag ikke gitt mer informasjon til de ansatte.

Svarer ikke om tillit

SSB-sjef Meyer har vært i hardt vær etter at det for noen uker siden ble kjent at 25 forskere flyttes fra forskeravdelingen til statistikkavdelingene i byrået.

Omorganiseringen har fått stor oppmerksomhet. SSB-direktøren er blitt beskyldt for å ha politiske motiver, noe hun selv har avvist.

– Vi tillitsvalgte hadde sist et møte med ledelsen på fredag, forteller Johannessen.

– Nå kan det være behov for å sette seg ned igjen. Samtidig er det utenforstående parter her, slik at ledelsen ikke kan gå ut med all informasjon, påpeker han.

– Har Meyer tillit hos de ansatte i dag?

– Det vil jeg ikke ta stilling til nå, hverken på egen eller andres vegne.

– Godt møte

Meyer sier i en uttalelse onsdag at møtet med finansministeren var «godt».

– Vi har diskutert tiltak for å skape ro rundt omorganiseringsprosessen i SSB. Situasjonen er fortsatt komplisert og vi trenger noe mer tid, sier Meyer.

– Jeg ser frem til å diskutere dette videre i et nytt møte med finansministeren på fredag, sier hun.

Parallelt med omorganiseringen i SSB, har Finansdepartementet satt ned et utvalg som skal vurdere statistikkloven og SSBs virksomhet. Utvalget skal levere sin rapport innen 15. desember.

Før helgen vedgikk statistikklovutvalget leder, professor Nils-Henrik von der Fehr ved Universitetet i Oslo (UiO), at Meyers omorganisering ikke kom på best tenkelig tidspunkt.

Sjeføkonom i NHO og utvalgsmedlem Øystein Dørum har reagert på at Erling Holmøy er blant dem som flyttes. Holmøy er forskeren bak regnskap om hva innvandring vil koste samfunnet på sikt. Før helgen uttalte Dørum til Klassekampen at debatten om hvordan SSB skal løse sitt samfunnsoppdrag hører hjemme i statistikklovutvalget.

– Hvis flere møter bidrar til å få prosessen inn på et godt spor som sikrer at SSBs samfunnsoppdrag kan ivaretas, er det bra, sier Dørum til DN onsdag.

- Er du overrasket over at det ikke ble en avklaring i dag?​

- Ja.(Vilkår)