Konflikten rundt avgangen til ekssjefen i Statistisk sentralbyrå (SSB) er ikke over.

Onsdag møtes rivalene i konflikten – finansminister Siv Jensen og Christine Meyer – på Stortinget for å delta i en høring om saken.

Bakgrunnen for at Stortinget i det hele tatt ber Jensen svare på spørsmål, er den oppsiktsvekkende avgangen til eksdirektør Meyer.

Søndag 12. november gikk Meyer av, etter at hun to dager før fikk beskjed på en pressekonferanse om at hun ikke lenger hadde finansministerens tillit.

Stortingets kontrollkomité lurer på om finansministeren utsatte Meyer for et så stort politisk press og detaljstyring at det bryter med statistikkloven.

Her kan du lese programmet til onsdagens høring.

Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt: Mener Jensen fraskriver seg ansvar dnPlus

To ulike verdensbilder

— Etter to runder med spørsmål til finansministeren, står vi tilbake til at det er ord mot ord mellom Siv Jensen og Christine Meyer. Det er forskjellige versjoner av hva som skjedde i prosessen som endte med Meyers avgang, sier leder Dag Terje Andersen (Ap) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité til DN før høringen startet 12.30.

— Tror du det finnes én virkelighetsbeskrivelse og sannhet i denne saken?

— Jeg tviler på at denne høringen ender med at de to blir helt enige. Men den kan få sannsynliggjort om Christine Meyer har hatt grunn til å oppfatte at hun har hatt støtte til betydelige omstillinger i SSB, noe Siv Jensen jo sier at hun ikke har hatt, svarer Andersen.

Siv Jensen og Christine Meyer ser konflikten om SSB helt ulikt.

Finansministeren fryktet for den faglige uavhengigheten til SSB, og var redd byrået ikke ville være i stand til å levere forskning på grunn av omorganiseringen, deriblant til partene i arbeidslivet, LO og NHO.

Derfor ønsket Jensen at omorganiseringen skulle vente til etter at det såkalte statistikklovutvalget kommer med sine anbefalinger.

– Det er min vurdering at SSBs administrerende direktør ikke har klart å bevare nødvendig tillit til institusjonen gjennom denne prosessen, heller ikke gjennom møtene med meg, sa Jensen 10. november.

Christine Meyer derimot, mener Jensen truet SSBs faglige uavhengighet ved å si at hun ikke hadde tillit til henne.

– Med de siste ukers hendelser er jeg bekymret for SSBs uavhengighet. SSB skal ikke være avhengig av finansministerens politiske tillit, sa Meyer under en pressekonferanse 10. november.

Finansminister Siv Jensen må svare på spørsmål rundt tidligere SSB-sjef Christine Meyers avgang i en stortingshøring onsdag.
Finansminister Siv Jensen må svare på spørsmål rundt tidligere SSB-sjef Christine Meyers avgang i en stortingshøring onsdag. (Foto: Per Thrana)

Ville flytte forskere

Dramaet om SSB startet for alvor i oktober i fjor da det ble kjent at 25 forskere skulle flyttes fra forskningsavdelingen til statistikkavdelingene i byrået.

Jensen og Meyer møttes to ganger hos finansministeren etter dette. Da de skulle møtes en tredje gang fredag 10. november, troppet Meyer opp med advokat Dag Steinfeld. Jensen nektet å møte Meyer med en advokat.

Dagen før hadde Meyer fått beskjed om at hun ikke hadde finansministerens tillit. Denne fredagen ble spektakulær fordi Meyer valgte å gå ut mot finansminister Jensen, mens Jensen noen timer senere under en pressekonferanse sa hun ikke hadde tillit til Meyer.

Tillit?

Etter at Meyer trakk seg som SSB-sjef, står det igjen en rekke påstander fra Meyer og Jensen som ikke lar seg forene:

  • Siv Jensen sier at departementet advarte Meyer seks ganger om at hun mente omorganiseringen av SSB bar galt av sted og foregrep statistikklovutvalgets arbeid. På bakgrunn av dette valgte Jensen å holde en pressekonferanse 10. november der hun sa at Meyer ikke lenger hadde hennes tillit.
  • Christine Meyer sier på sin side at hun har fulgt oppdraget i tildelingsbrevet fra departementet om å omorganisere byrået. Hun mener dermed at oppsigelsen av henne er grunnløs og står fast på at en SSB-sjef ikke må være avhengig av tillit fra en finansminister for å bli sittende.

Siv Jensen ble bedt om å svare på om en SSB-sjef er avhengig av tillit fra finansministeren av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité før jul.

Hun ble avkrevd et svar for andre gang i et skriftlig brev fra kontrollkomiteen etter at hun unnlot å svare på det i første brev.

Da svarte Jensen en SSB-sjef ikke er avhengig av hennes tillit:

«Det er et sterkt stillingsvern knyttet til stillingen, som er uavhengig av statsrådens tillit», skrev Jensen til Stortinget.

Leder Dag Terje Andersen (Ap) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité leder an debatten om SSB i onsdagens stortingshøring.
Leder Dag Terje Andersen (Ap) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité leder an debatten om SSB i onsdagens stortingshøring. (Foto: Nicklas Knudsen)

Kritiserer Siv Jensen

Ifølge Siv Jensen, ble Meyer advart seks ganger om at finansministeren ikke var fornøyd med omorganiseringen av SSB.

Meyer sier derimot at Finansdepartementet først grep inn da det ble kjent at innvandringsforsker Erling Holmøy skulle flyttes bort fra forskningsavdelingen til statistikkavdelingen i byrået.

Holmøy omtales som «innvandrerregnskapets far» etter en rapport om kostnadene ved innvandring til Norge.

Holmøy skulle omplasseres etter instruks fra Meyer. Det falt ikke i god jord hos departementet og finansministeren, som forsøkte å finne en løsning slik at blant annet Holmøy kunne bli værende i forskningsavdelingen.

Holmøys skjebne ble diskutert på et møte i oktober der Meyer parerte med at det kunne la seg gjøre, men at hun da måtte få en skriftlig instruksjon fra Jensen. Departementet svarte at det ikke var «aktuelt».

DN skrev i desember at dette var en åpenbar ansvarsfraskrivelse fra finansministerens side, ifølge jusprofessor Jan Fridthjof Bernt.

– Finansminister Siv Jensen ville ikke ta det formelle ansvaret ved å instruere Meyer. Dette synes jeg er lite ryddig. Det er en form for ansvarsfraskrivelse at Jensen i denne situasjonen ikke var villig til å gi skriftlig beskjed om hva hun forventet at Meyer skulle gjøre, sa Bernt ved Universitetet i Bergen.

Demonstrasjonstog for innvandring

Meyer anklaget Jensen for følge sin politiske overbevisning som Frp-leder når hun ønsket å beholde Holmøy, noe Jensen benekter.

Ifølge SSB gir innvandring økte inntekter til staten de første årene, men etter hvert går regnskapet i minus.

På den andre siden har Meyers uttalelse om at hun kunne gått i demonstrasjonstog for fortsatt innvandring skapt debatt om Meyers politiske uavhengighet. Meyer har også sagt at hun neppe ville gitt grønt lys til å utarbeide et innvandringsregnskap etter at hun tiltrådte.(Vilkår)

Meyers advokat med kraftige utfall mot media
Dag Steinfeld, advokaten til SSB sjef Christine Meyer, kom med krass kritikk av media etter pressekonferansen hos byrået fredag. Bakgrunnen for kritikken var de mange oppslagene torsdag om at Meyer kom til å gå av fredag. Det viste seg ikke å stemme.
03:29
Publisert: