– Det er min vurdering at SSBs administrerende direktør ikke har klart å bevare nødvendig tillit til institusjonen gjennom denne prosessen, heller ikke gjennom møtene med meg, fastslo finansminister Siv Jensen (Frp) på en pressekonferanse fredag ettermiddag om det voksende bråket rundt Statistisk sentralbyrå (SSB) og deres omorganisering.

– Nå har jeg meddelt henne at hun ikke har min tillit. Det mener jeg at hun bør vurdere nøye, sier Jensen.

Finansministeren understreker likevel at hennes møtevirksomhet med Meyer ikke har vært å regne som et oppsigelsesmøte. Jensen sier det er viktig at uroen som har oppstått, må ryddes av veien, og at tilliten må bygges opp igjen. Hun mener det er riktig å sette omorganiseringen av SSB på hold.

– SSB må være faglig uavhengig og utføre sitt arbeid på rett grunnlag. Vår bekymring har vært byråets evne til å levere på det i en situasjon med omorganisering. Vi har uttrykt vår bekymring gjennom hele året om at det ikke er klokt å iverksette dette før statsitikklovutvalget kommer med sine anbefalinger, sier Jensen.

Advokattrøbbel

Dramaet om Statistisk sentralbyrå toppet seg fredag. Først droppet SSB-sjef Christine Meyer å møte Siv Jensen, fordi hun ikke fikk ta med seg en advokat i møtet.

Deretter sendte Jensen ut en pressemelding der hun skrev at hun vil gi sine tilbakemeldinger til Meyer skriftlig.

Før pressekonferansen med finansministeren, tok Meyer kraftig til motmæle mot Jensen i en pressekonferanse i SSB.

– Jeg har ikke levert inn oppsigelse og jeg mener det ikke er grunnlag for å si meg opp, sier Meyer.

Meyer troppet opp hos finansministeren fredag med «sluggeradvokat» Dag Steinfeld.

Steinfeld er partner ved advokatfirma Wikborg-Reins Bergen-kontor og er spesialist innenfor arbeidsrett, prosedyre, compliance og krisehåndtering.

Siv Jensen reagerte med å sende ut følgende pressemelding:

«Det er ikke vanlig å ha med advokat i møte mellom finansministeren og etatsledere, og det ble derfor avholdt møte med Finansdepartementets embetsverk. Der ble det klart at Meyer ikke ønsket å møte finansministeren uten advokat. Følgelig ble det ikke avholdt noe møte mellom finansministeren og Meyer fredag morgen. Tilbakemeldingene finansministeren hadde planlagt å gi i møtet, vil bli meddelt Meyer skriftlig.»

På pressekonferansen sa Jensen følgende om advokat-saken.

– Det er vanlig å ta med seg rådgivere. En ekstern advokat er noe ganske annet, sier Jensen.

Styremøte klokken 15

SSB-sjefen er innkalt til styremøte i SSB fredag etter et brev fra finansdepartementet.

– Vi har fått et brev fra finansdepartementet nå nettopp. Vi skal ha et styremøte klokken 15 der vi tar en gjennomgang av situasjonen og diskuterer oppdraget fra departementet, sier styreleder i SSB, Morten Reymert til DN.

Styremøte blir en telefonkonferanse på grunn av det korte varslet.

På spørsmål om det rent formelle i denne prosessen, gjør Reymert det klart at Siv Jensen er sjefen til Meyer.

– Christine Meyer er ansatt av Finansdepartementet. Styret er ikke en part i ansettelsesforholdet, sier Reymert.

Styrets jobb er å vedta strategier og virksomhetsplanen for det kommende året. Styret skal videre føre kontroll med virksomheten, opplyser Reymert.(Vilkår)

Meyers advokat med kraftige utfall mot mediene
Dag Steinfeld, advokaten til SSB sjef Christine Meyer, kom med krass kritikk av media etter pressekonferansen hos byrået fredag. Bakgrunnen for kritikken var de mange oppslagene torsdag om at Meyer kom til å gå av fredag. Det viste seg ikke å stemme.
03:29
Publisert: