Onsdag inviterte næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) talspersoner for 25 finansselskaper og fond til såkalt innspillsmøte om det store statlige eierskapet i norsk næringsliv. Røe Isaksen skal neste år legge frem en ny stortingsmelding om forvaltningen av eierskapet.

Statsråden fikk vennlige innspill – knapt noe pepper i det hele tatt fra finansbransjen.

Ukontroversielt – og nødvendig

– Det var en tydelig tilbakemelding fra finansmarkedet at avklaringene og tydeliggjøringen som er kommet rundt statlig eierskap har gjort at dette er lite kontroversielt. Forholdene er forutsigbare, det går an å forholde seg til systematikken og prosessene, sier Knut Brundtland i finansselskapet ABG Sundal Collier til DN.

ABG-sjefen kjenner heller ikke noe akutt savn etter nye eller videre nedsalg til private fra statens store eierportefølje. Som kjent har regjeringen allerede fått Stortingets fullmakt til å gjennomføre flere slike.

– Vi var skjønt enige om at det har vært behov for statlig kapital i veldig mange tilfeller – inklusive DNB, Hydro i tidligere perioder og så videre. Det er det fortsatt, sier Knut Brundtland.

Han avviser dessuten at det er grunn for kritikk mot at Næringsdepartementet som storeier stadig får informasjonsforsprang på private aksjonærer gjennom tett og løpende kontakt med ledelse og styrer.

– Dette har lagt seg veldig. Svaret er nei, sier Brundtland.

Virker bra

– Det er dokumentert av flere at den såkalte aksjerabatten ved statlig eierskap har gått ned. Dette betyr at eierskapet virker bra og at staten er en god forvalter. Det er fint, og viktig å ta med inn den nye eierskapsmeldingen, sier næringsminister Røe Isaken.

Ifølge statsråden var styrehonorarer et spørsmål flere tok opp i onsdagens møte.

– For høye eller for lave? Det er vel ikke den statlige eier som først går inn for å trekke opp?

Torbjørn Røe Isaksen skal neste år legge frem en ny stortingsmelding om forvaltningen av eierskapet. Her sammen med politisk rådgiver Hannah Sumeja Atic.
Torbjørn Røe Isaksen skal neste år legge frem en ny stortingsmelding om forvaltningen av eierskapet. Her sammen med politisk rådgiver Hannah Sumeja Atic. (Foto: Per Thrana)

– Nei. Det var en nyansert diskusjon. Det er forskjeller mellom selskapene. Men det meste av diskusjonen gikk på om sammensetningen av honorarene var slik at man får tak i de beste kandidatene, sier Røe Isaksen.

Ifølge statsråden var et annet tema finansnæringens folk trakk frem at staten som eier skulle gi tydeligere beskjed om forventninger til avkastning i selskapene.

– Dette er viktig for oss. I selskapene med kommersielle formål er avkastningen mål nummer én. Det var også noe, men mindre, diskusjon om forventningene til bærekraft.

Ingen ideologi

Statsråden svarer glatt nei på om det kan ventes større eller mindre palassrevolusjoner i forvaltning av det statlige eierskapet i hans nye eierskapsmelding i 2019. Han vil ikke si noe om tempo i fremtidige statlige nedsalg.

– Vi vil ikke selge av ideologiske grunner, men når det eventuelt er markedsmessig riktig. Dette er også våre barns og barnebarns penger, sier Røe Isaksen.

– Det har ikke jeg fått med meg!
DN serverte børsverdi-nyhet til avtroppende NHO-sjef Kristin Skogen Lund
02:23
Publisert:


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.