I det vedtatte statsbudsjettet for 2018, såkalt saldert budsjett, ble det lagt til grunn en inntektsstrøm fra oljeindustrien på 183 milliarder kroner. Neste år er de samme beregningene skrudd kraftig opp – til 285,8 milliarder kroner.

I virkeligheten har også oljeprisen blitt skrudd kraftig opp, men prisanslagene hos Finansdepartementet har ikke fulgt etter. Departementet har nemlig for neste år lagt til grunn en oljepris på 583 kroner fatet, i overkant av 70 dollar.

Dermed kan fasiten på oljeinntektene til neste år vise seg å bli enda høyere enn de 286 milliardene som er lagt til grunn i budsjettet som finansminister Siv Jensen presenterte mandag.

Les intervju med finansministeren om statsbudsjettet her: Siv Jensen: – Vi har masse penger og kan møte fremtidige kriser

Inntektsbyks

Mandagen var oljeprisen over 83 dollar fatet. Dette er 13 dollar – eller 107 kroner – høyere enn det regjeringen har lagt til grunn for neste år.

Skulle oljeprisen holde seg, eller øke, betyr det altså en vesentlig høyere oljeinntekt neste år enn det som er budsjettert. Det er noe Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, administrerende direktør i Norsk olje og gass, har merket seg.

– Hvis mandagens oljepris på 83 dollar per fat står seg neste år, kan regjeringen få 40–50 milliarder kroner mer å rutte med i 2019 enn den legger opp til i budsjettet, sier Schjøtt-Pedersen, som var finansminister fra 2000 til 2001.

I nasjonalbudsjettet opplyser Finansdepartementet at oljeinntektene ventes å øke med 4,3 milliarder for hver tikroning oljeprisen overstiger 583 kroner. Når oljeprisen ligger over 100 kroner over dette nivået, ligger det altså an til store ekstrainntekter for staten.

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, adm. direktør i Norsk olje og gass.
Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, adm. direktør i Norsk olje og gass. (Foto: Gunnar Blöndal)

– Det viktigste for oss er stabile rammebetingelser for de store investeringene i det som skal sikre inntekt og velferd i mange tiår fremover. Der er jeg fornøyd med regjeringens budsjettforslag, sier Schjøtt-Pedersen.

Øker 4,5 milliarder

I regjeringens forslag legges det for øvrig opp til å bruke 2,7 prosent av Oljefondet over statsbudsjettet for 2019. Handlingsregelen åpner for at det over tid kan brukes tre prosent av fondet hvert år. Bruken av oljepenger i 2018 ble i revidert nasjonalbudsjett anslått å ligge på 2,7 prosent.

I kroner ventes det en oljepengebruk på 231,2 milliarder neste år. Det er 4,5 milliarder kroner høyere enn i fjor.

– En økning i oljepengebruk på om lag fire milliarder er innenfor hva vi hadde spådd og hva Norges Bank hadde lagt til grunn, sa Marius Gonsholt Hov, seniorøkonom i Handelsbanken, til DN da nøkkeltallene ble sluppet mandag morgen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her er KrF-godbitene i statsbudsjettet
Politisk redaktør i DN Kjetil B. Alstadheim tar deg med til budsjetthyllene på Stortinget.
03:24
Publisert: