Noen statsråder er heldigere enn andre. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen har fått både tepper og sprit, mens landbruks- og matminister Olaug Bollestad bare ble avspist med blomster, eplesaft og syltetøy. Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland har ikke fått noe som helst.
Frank Bakke-Jensen viser DN cowboy-statuen han fikk fra den avgåtte amerikanske forsvarsministeren Jim Mattis.
– En får en gave som en takk for god kontakt. Jeg fikk den da han var på besøk her. Jim Mattis er en lesende general, så han fikk Snorre-sagaen på engelsk fra meg. Der vi kunne ta opp historien om kongeriket Norges tilblivelse. Slik utvekslet vi gaver, sier Bakke-Jensen.
Skatteendringer
Årsaken til at DN kan presentere presangoversikten er at Statsministerens kontor i september ba alle departementene om å sende en samlet oversikt over skattepliktige naturalytelser mottatt av politisk ledelse siste år.
For de må gjøre som alle andre arbeidsgivere, og rette seg etter endringen fra skattemyndighetene som kom 1. januar i år. Da ble det arbeidsgivers ansvar å innrapportere skattepliktige fordeler de ansatte mottar som følge av arbeidsforholdet.
Det den politisk ledelse, altså statsråder og statssekretærer, må rapportere inn er gaver som er beholdt privat. Statsministerens kontor gjør dem oppmerksom på at de må betale skatt når verdien av gaver enten fra egen arbeidsgiver eller tredjepart, overstiger beløpsgrensen for skattefritak, som er 2000 kroner. Svært få av statsrådenes presanger gjør det.
Imidlertid ser det ut til at de nye reglene også forvirrer blant politikerne. Departementene har nemlig sendt inn ulike oversikter. Blant annet har Samferdselsdepartementet rapportert om gaver som oppbevares låst i et skap.
Gaver til rådgivere
Resten av regjeringens politiske ledelse, rådgivere og statssekretærer, har også rapportert inn gaver.
Blant annet har politisk rådgiver Hannah Atic beholdt en «gift box» fra Armani, som hun fikk fra ambassadøren til Qatar, mens statssekretær Atle Hamar beholdt en jakke og en lue fra Norsk Polarinstitutt til 6750 kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.