Av de offentlige listene på nettstedet partifinansiering.no fremgår det at KrFs sentrale partiorganisasjon har fått en million kroner fra Canica.

– Etter at Venstre fikk støtte, ga Hagen uttrykk for at han ikke hadde hørt fra KrF. Derfor tok vi kontakt med ham, skriver kommunikasjonssjef Mona Høvset i en epost.

Hun legger til at bidraget fra Canica betyr mye for et parti med beskjedne økonomiske muskler.

– Pengene brukes blant annet til flere kampanjer og medarbeidere som ikke hadde været mulig uten. Vi er glade for alle som vi være med og bidra til å få større gjennomslag for vår politikk, skriver hun.

Fra før har Viken fylkeslag av Venstre også fått en million, mens Høyre kan innkassere to millioner fra Hagens selskap.

Stein Erik Hagen ønsker ikke å gi noen kommentarer om bidragene.

Gavmilde onkler

I 2016 ga Canica/Hagen rekordhøye fem millioner kroner til Høyres valgkampfond. Tidligere år har bidraget ligget på rundt en million kroner.

Det er ikke bare Hagens Canica som bidrar med millioner i partikassene før kommunevalget i september:

  • Høyre får en million kroner fra Christen Sveaas´ Kistefos og 995.000 kroner fra Christian Ringnes og Eiendomsspar.
  • Fagforbundet - LOs største forbund - har gitt 2,65 millioner kroner til SV, 2,25 millioner kroner til Senterpartiet og fem millioner til Arbeiderpartiet (Ap).
  • Fellesforbundet gir også 1,48 millioner til Ap.

Bompenger gir ikke nevneverdig giverglede. Ifølge det offentlige registeret har Folkeaksjonen nei til mer bompenger så langt ikke mottatt et eneste bidrag på over 10 000 kroner.

Pålagt åpenhet

Partiene er pålagt å innrapportere mottatte valgkampbidrag på 10.000 kroner eller mer som gis av personer, bedrifter og organisasjoner i perioden fra 1. januar til fredagen før valget. Det er Statistisk sentralbyrå som samler oversikt og publiserer rapporterte tall fortløpende.

Etter partiloven har de politiske partiene ikke anledning til å motta bidrag fra offentlig kontrollere foretak eller fra utlandet. Formålet er å gi allmennheten innsyn i partienes økonomi og større støttespillere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.