Nei til EU i folkeavstemningen 23. juni kan bli et gigantisk selvmål for britisk fotball.

Hundrevis av fotballspillere fra EU-land kan miste arbeids­tillatelsene. Går Storbritannia ut av EU må alle søke om arbeidstillatelse etter samme regler som spillere fra resten av verden må i dag.

De mange utenlandske profilene har bidratt til at særlig Premier League – den engelske eliteserien – er blitt en global suksess. Fotballen skaper milliardomsetning i form av reklame, tv-inntekter, effekter, showkamper og annen spinoff. Hundretusener reiser årlig til England for å gå på kamper. De legger igjen milliarder av pund til glede for reiselivet og handelsstanden.

Mannefall

BBC melder at «britisk fotball kan bli radikalt endret hvis Storbritannia stemmer for å gå ut av EU». Statskringkasteren har talt opp at over 400 spillere i Storbritannia og Irland kan bli kastet ut.

Bare spillere med britisk, irsk eller pass fra Samveldestatene (Commonwealth), ikke EU-pass som i dag, vil da automatisk få arbeidstillatelse og lisens til å spille.

332 spillere fra EU i de to øverste divisjonene i England og toppdivisjonen i Skottland fyller ikke dagens krav til arbeidstillatelse for utenlandske spillere, altså de kravene som i dag stilles til spillere som kommer fra land utenfor EU.

I pengemaskinen Premier League dreier det seg om over hundre spillere. Hardest rammet vil toppklubbene Aston Villa, Watford og Newcastle United bli, med 11 spillere hver. Mens Charlton Athletic på nivå to – Championship – i dag har 13 spillere som ville mistet arbeidstillatelsen med dagens regler.

Ingen av de 53 ikke-britene med EU-pass i skotsk toppserie fyller dagens krav til arbeidstillatelse.

Protesterer

Både klubbene og det engelske fotballforbundet FA (Football Association) advarer nå mot konsekvensene av en brexit. Utfallet er langt fra usannsynlig. Meningsmålingene viser nærmest dødt løp mellom briter som vil forbli i EU, og dem som vil melde seg ut.

Karren Brady, visestyreformann i den engelske toppklubben West Ham, varsler i et brev til alle toppklubbene «ødeleggende konsekvenser» ved en brexit.

Lederen i Premier League, Richard Scudamore, sa nylig at han ønsker at Storbritannia forblir i EU. Men at FA er upolitisk og vil samarbeide med den til enhver tid sittende regjering.

Fotballagentene, som lever av å kjøpe og selge spillere, frykter nå at mye av inntektsgrunnlaget vil forsvinne.

– Virkningene på kort sikt vil bli enorme. Vi snakker her om at halve Premier League vil trenge arbeidstillatelse, sier fotballagent Rachel Anderson til BBC.

Brexit-tilhengerne blåser av dommedagsprofetiene og påpeker at dagens strenge regler kan lempes på. De påpeker også at færre utenlandske spillere vil være bra for den lokale rekrutteringen, og på sikt også for de britiske landslagene.

Skremselspropaganda

– Jeg blir overrasket hvis ikke reglene for arbeidstillatelse rekalibreres, sier professor Raymond Boyle ved University of Glasgow til BBC.

Han med flere viser til at land som Sveits og Norge har innført egne regler for utenlandske fotballspillere.

FA snakker også om å revitalisere gamle ideer, fra den tiden det bare var tillatt med én eller to utenlandske spillere på banen per lag. Da var det mye snakk om at et flertall av spillerne på banen måtte være britiske (eller irske), altså en seks-fem løsning. FA har også luftet ideen om egne avtaler med Brasil og Argentina, som har særlig mange spillere i Storbritannia.

Bakom lurer frykten for hva en brexit kan bety for verdien av den pengesterke engelske ligaen, spesielt med hensyn til reklame og tv-rettigheter internasjonalt.

– Nedsiden er at verdien på Premier League faller, fordi interessen holdes oppe av de mange utenlandske stjernene, sier fotballagent Simon Bayliff til BBC.

Han mener de største stjernene sannsynligvis blir. Men at tilstedeværelsen av spillere fra land i Asia, Afrika og Sør-Amerika gjør at den engelske ligaen er interessant verden over. Slik ligaer og klubber er ekstra interessante i Norge hvis en nordmann spiller der.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.