– Hun gjorde en høyresving for å sikre seg UKIP-velgerne. Det har hun greid, men dette mobiliserte andre. Jeremy Corbyn, som har hatt sitt å slite med, gjorde det langt bedre enn forventet. Han har gjort en god valgkamp, men utfallet handler også om politikk, sier Støre til NTB.

Han viser til at britene har opplevd store kutt. De har ifølge Støre opplevd en høyrepolitikk som har rammet folk med behov for velferdsstaten. Forskjellene i Storbritannia har økt, påpeker han.

– De konservative har forsøkt å pakke inn sitt budskap med at de er såkalte omsorgsfulle konservative som legger vekt på vanlige folks situasjon. Men hvis det blir for stor avstand mellom de ordene og realitetene blir resultatet som i dette valget, sier Støre.

Koalisjonsregjering

Britene går nå mot en koalisjonsregjering som i det britiske valgsystemet er en nødløsning og uttrykk for svakhet. 

Selv om de konservative fortsatt er størst blir det ifølge Støre vanskelig å inngå samarbeid med Liberaldemokratene eller de skotske nasjonalistene.

– Ingen av de vil samarbeide med de konservative. Liberaldemokratene fordi har erfaring fra fem år under Cameron. Den politiske avstanden er for stor til de skotske nasjonalistene, sier han.

- Dårlig nytt

En svekket britisk forhandlingspartner kan være dårlig nytt for brexit-samtalene, både for Storbritannia og EU, mener EUs budsjettkommissær.

– Vi trenger en regjering som har evne til å handle, som kan forhandle om Storbritannias utmelding. Britene må kunne forhandle om å melde seg ut, men med en svekket forhandlingspartner er det fare for at samtalene vil se dårlig ut for begge parter, sier EUs budsjettkommissær Günther Oettinger.

Oettinger sier EU står klart til å diskutere brexit, men legger til at «de neste timene eller dagene vil gi en pekepinn på om den andre forhandlingsparten engang vil være i stand til å starte samtalene, fordi uten en regjering kan man ikke ha forhandlinger».

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Har Kim (32) kommet i bedre form av elsykling?
Episode 2: Påmelding. DN følger Kim Finseth (32) gjennom ett år mens han trener seg opp til Birkebeinerrittet 2017 - på elsykkel.
05:13
Publisert: