– Jeg har snakket med både Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken, og samtalene vil fortsette de neste dagene.

Ap-lederen møtte til pressekonferanse etter Arbeiderpartiets sentralstyremøte. Arbeiderpartiets plan er en flertallsregjering med Senterpartiet og SV.

– Vå plan A ligger fast, kunne Støre melde.

Mandag stakk Jonas Gahr Støre av med seieren i stortingsvalget og får dermed danne regjering. Det store spørsmålet dagen etter valget er riktignok hvordan en regjering ledet av Støre vil se ut.

– Jeg sa at jeg hadde bare en bokstav i alfabetet der, og at det var en flertallsregjering av Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV. Vi mente det var alternativet som hadde best mulighet for flertall, og det velgerne kunne ha preferanse for. Og det var slik det ble, sa Støre på pressekonferansen.

På spørsmål om hvordan Støre vil forhandle videre med de to partiene, sa Støre at han hverken vil kaste noen på gangen eller ta imot flere.

– Det er samtaler preget av fortrolighet og tillit til hverandre, med respekt for at det er tre forskjellige partier. Jeg opplever at det er gode samtaler, sa Støre.

Arbeiderpartilederen håper å danne regjering sammen med både SV og Senterpartiet.
Arbeiderpartilederen håper å danne regjering sammen med både SV og Senterpartiet. (Foto: Håkon Mosvold Larsen)

Splid i Senterpartiet

Flere av partitoppene i Senterpartiet er uenige om de vil ha inn SV eller ikke. Mens nestleder Ola Borten Moe går inn for en mindretallsregjering med Ap, vil parlamentarisk nestleder Kjersti Toppe ha med SV. Sps sentralstyre skal møtes allerede torsdag denne uken for å diskutere saken.

– Men vi har et landsmøtevedtak. Og det landsmøtevedtaket sier at vi ønsker en Senterparti/Arbeiderparti-basert regjering. Så er det opp til sentralstyret i tida framover å forvalte det vedtaket, sa parlamentarisk leder Marit Arnstad til NTB tirsdag.

Støre ønsket ikke å gå inn på hvordan forhandlingene skal fortsette videre og at han ikke har snakket med partilederne om hvordan plan A vil se ut, men at han har invitert i til samtaler med partiene SV, Senterpartiet, Rødt og MDG.

– Velgerne har sagt sitt også har vi ansvaret for å ta det videre. Over hundre mandater som taler for en endring, som veier tungt.

Vil i regjering

Tirsdag formiddag kunne SV-leder Audun Lysbakken melde at hans parti er både klar for å gå i regjeringen eller å gå i opposisjon.

– I SV er det en sterk vilje til å gå i regjering, sa han.

Han sier landsstyret i SV neste uke vil velge en forhandlingsdelagasjon som skal forhandle om ny regjering.

– Det fins ikke noe flertall uten SV. Jeg har matematikken på min side. SV vil ha betydelig makt i norsk politikk fremover, uansett, sier Lysbakken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.