Saken oppdateres.

Første nyttårsdag ba Ap-leder Jonas Gahr Støre Trond Giske om å trekke seg . Det betyr at Ap-nestlederen har vært klar over at partilederens ønske om at han trekker seg i én uke.

Etter det DN kjenner til var Støres beslutning bygd på det totale omfanget av saker, og ut fra det som allerede var kommet frem hadde han ikke lenger tillit til Trond Giske. DN kjenner også til at dersom ikke Giske hadde trukket seg i dag søndag, ville Støre gitt sentralstyret beskjed om at Giske ikke har partilederens tillit på sentralstyremøtet mandag.

Trond Giske avviser overfor NTB at han er blitt bedt om å gå av Jonas Gahr Støre eller andre i partiledelsen.

– Jeg har ikke diskutert dette med Jonas siden første nyttårsdag, da vi ble enige om min midlertidige fratredelse forteller han.

Trond Giske meddelte at han trekker seg på sin Facebook-profil søndag.

– Slik situasjonen er blitt, er jeg sammen med min nærmeste familie kommet til at dette må gjelde på varig basis. Jeg stiller også min plass som leder av Arbeiderpartiets finansfraksjon til disposisjon, dersom det er stortingsgruppas ønske, skriver Giske i innlegget.

Ap-leder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng er blitt orientert om beslutningen, skriver han.

Belastningen er blitt for stor

– Hovedgrunnen til at jeg gjør dette, er at det er umulig for meg og familien å fortsette å stå i det presset vi har vært under de siste ukene. Belastningen er blitt for stor, og det rammer aller mest de jeg er mest glad i, og som ikke selv har valgt et liv i politikken. Det er svært tungt for dem å oppleve det bildet som tegnes av meg, dag ut og dag inn.

– Den andre grunnen er hensynet til Arbeiderpartiet og det viktige arbeidet vi har foran oss, skriver Giske videre i innlegget, der han også takker for støtte og omsorg.

Vil gi sin versjon

– Samtidig vet jeg hvor fortvilt mange er over at arbeidet vårt er lammet og at man ikke får jobbet med politikk. Jeg håper min beslutning gjør at medlemmer og tillitsvalgte igjen kan bruke kreftene på å skape det samfunnet vi brenner for, skriver han.

Giske håper samtidig beslutningen vil føre til en god behandling av varslene om ham.

– Jeg ser fram til å gi min versjon av sakene. Min situasjon som sykmeldt har så langt gjort det umulig å bidra til dette. Jeg vil svare på spørsmål som er stilt og imøtegå det jeg mener er uriktig, skriver Giske, som igjen ber om unnskyldning for ting han har gjort som har medført ubehag for andre.

– Jeg har ikke alltid vært bevisst nok på egen rolle i alle situasjoner, særlig uformelle og private. Det er jeg lei meg for.

«Riktig beslutning»

– Jeg har selv rådet Giske til å trekke seg og støtter derfor beslutningen han har tatt, og har respekt for avgjørelsen, skriver partileder Jonas Gahr Støre i en pressemelding søndag kveld.

Ap-lederen skriver videre at han mandag vil informere sentralstyret om hvorfor han mener det er en riktig beslutning.

– Jeg håper det vil skape ro rundt prosessen videre, skriver Støre.

Kilder sier til VG at Giskes avgang skjer etter sterkt påtrykk fra Støre.

Sentralstyret skal ha sitt månedlige møte på partikontoret i Oslo mandag.

NTB forsøkte søndag å få kontakt med partisekretær Kjersti Stenseng og nestleder Hadia Tajik. Ingen av dem ønsker å kommentere Giskes avgang.

Forståelse og respekt

Ordfører Rita Ottervik i Trondheim, Giskes hjemby, uttrykker overfor Dagens Næringsliv forståelse for at Giske opplever at presset på ham og familien er blitt for tungt over lang tid og at han derfor velger å trekke seg.

– Med det gir han også partiet mulighet til å gå videre med viktig opprydding i og rundt stortingsgruppen slik at vi kan få igang viktig politisk arbeid igjen, sier hun.

LO-leder Hans Christian Gabrielsen har følgende kommentar til Giskes avgjørelse:

– Jeg har respekt for Trond Giskes beslutning, noe jeg håper kan bidra til å skape ro rundt prosessen videre. Nå skal sentralstyret sette seg ned og diskutere veien videre, og jeg vil avvente partiledelsens orientering der.

Fylkesleder Frode Jacobsen i Oslo Ap tror avgjørelsen er riktig både for Arbeiderpartiet og for Giske selv.

– Ikke minst et det en viktig beskjed for de jentene som har varslet som føler de blir trodd og tatt på alvor av partiledelsen, sier han.(Vilkår)

Derfor blir Norwegian-sjefen fornøyd om han får til en bussbillett av kundene i Argentina
Bjørn Kjos er fornøyd dersom han får nok penger til en bussbillett.
00:50
Publisert: