Onsdag sa Eva Kristin Hansen at hun følte seg tvunget til å gå av da hun i forrige uke kunngjorde at hun trakk seg som stortingspresident.

– Jeg mener selv jeg har fulgt regelverket til punkt og prikke, sa hun til NRK.

Under en pause i LO Stats kartellkonferanse på Gol spør DN statsminister Jonas Gahr Støre om Hansen kunne fortsatt som stortingspresident.

– Det er hypotetisk. Slik den situasjonen var, trakk hun seg og jeg har sagt at jeg støtter den beslutningen.

– Hun sier hun ble tvunget til å beklage?

– Eva Kristin Hansen har aldri ment at Ap tvang henne til å gå av. Hun trakk seg og har gjort referanser til hvordan Stortingets administrasjon håndterte dette. Det er et spørsmål ikke jeg kan kommentere, sier Støre.

Det han viser til er Hansens uttalelse om at hun «i realiteten avsatt som stortingspresident da stortingets direktør konkluderte med at jeg hadde brutt regelverket rundt pendlerboliger i perioden 2014–2017 og statsadvokaten fulgte opp med å beordre etterforskning.»

Ikke aktuell

Onsdag nominerte Aps stortingsgruppe Masud Gharahkhani til å etterfølge henne. Dagens visepresident fra Ap, Sverre Myrli, ble vraket og gikk kraftig ut mot avgjørelsen og kalte det et uverdig spill. Ifølge DNs kilder fikk han tidlig beskjed om at han ikke var aktuell.

– Stemmer det at det aldri var aktuelt for partiledelsen at Sverre Myrli skulle bli stortingspresident?

– Jeg har ikke noen annen kommentar enn at det er et stort ansvar å nominere noen til å bli stortingspresident, det er en tillitsvalgt for alle stortingsrepresentantene og vi ønsket en kandidat som hadde forutsetningene og kraft til å løse den jobben. Vi mener det valgkomiteen kom frem til var et godt valg, sier Støre.

Han håper Myrli «fortsetter som han har gjort til nå og gi positive bidrag til partiets stortingsgruppe.»(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.