– Mange av dere som jeg snakker til nå har følt skam. Av alt som har gjort inntrykk på meg de siste ukene, er dette noe av det sterkeste, sa Støre, da han rettet oppmerksomheten mot varslerne som har delt sine historier med partiledelsen.

Noen travle måneder, et tyvetalls varsler om seksuell trakassering, og synkende meningsmålinger har gitt Arbeiderpartiet en tøff start på det nye året. Nå håper Jonas Gahr Støre å bruke mer krefter på neste års kommunevalg.

Før den tid benyttet han anledningen under Arbeiderpartiets ekstraordinære landsstyremøte på Gardermoen til å takke varslerne som har meldt inn om uønsket adferd og seksuell trakassering i partiet.

– Skamfølelsen er noe vi menn må jobbe hardt med oss selv for å forstå. Deres mot har forandret vårt parti til det bedre, sa Støre til varslerne.

Saken rundt tidligere nestleder Trond Giske har fått aller mest oppmerksomhet. Giske ble sykmeldt i slutten av desember og trakk seg som nestleder og finanspolitisk talsperson i begynnelsen av januar. Siden den gang har han vært på kant med Støre fordi han mener at løftene om tilsvar ikke er blitt overholdt før det ble konkludert med at han brøt partiets retningslinjer om seksuell trakassering.

Kaos i ledelsen

Landsstyremøtet fikk en dramatisk oppladning. Kvelden før møtet trakk Hans Kristian Amundsen, partiets sekretariatsleder på Stortinget, seg fra sin stilling etter en vedvarende konflikt med partisekretær Kjersti Stenseng. Påfølgende formiddag kom en ny utvikling i saken rundt tidligere nestleder Giske, der sentralstyret sendte ut en melding om at det er «naturlig at Giske ikke møter i sentralstyret ut denne valgperioden».

På pressekonferansen etter Støres tale, sa partilederen at avgjørelsen i sentralstyret var enstemmig. Han føler seg også trygg på at Kjersti Stenseng er partisekretær når landsmøtet trer sammen om et år, skriver NTB.

Hvert sitt trakaseringsutvalg

Baard Flaarønning, avtroppende rådgiver og talsperson for Trond Giske, sier til DN at Giske ikke kan kommentere Støres tale fordi han fortsatt er sykmeldt. Han svarer ikke på spørsmål om hvorvidt Giske vil følge sentralstyres råd om å ikke møtes i deres forum, eller om Giske fortsatt anser seg som medlem.

I mellomtiden fortsetter arbeidet mot seksuell trakassering i Arbeiderpartiet, der jurist og tidligere statssekretær Pål Lønseth skal lede partiets nye trakasseringsutvalg. Også Høyre har opprettet et utvalg som skal vurdere hvordan partiet har håndtert varslingssaker. Det utvalget ledes av forsker og filosof Henrik Syse.

Støre sier at varslersaken i det politiske Norge har rammet hans eget parti på en spesiell måte.

– Vi har merket dette på et helt annet nivå enn de andre partiene. Når disse sakene også handler om en nestleder, treffer det mange flere nerver enn i andre tilfeller.

Tirsdag morgen har statsminister Erna Solberg (H) invitert alle partilederne til et «Metoo-møte» på Stortinget for å diskutere håndtering av varslingssaker.(Vilkår)

Trond Giske ferdig i sentralstyret
Arbeiderpartiets sentralstyre mener det er naturlig at Trond Giske ikke møter i sentralstyret i valgperioden når han har trukket seg som nestleder.
02:16
Publisert: