Stortingspresident Olemic Thommessen gikk av torsdag morgen etter å ha mistet Stortingets tillit for håndteringen av byggesaken. Med Thommessen som øverste leder har budsjettet i prosjektet sprukket flere ganger, senest opp til 2,3 milliarder kroner i februar. Statsminister Erna Solberg forsvarte han likevel senere på dagen.

– En utmerket president, sa hun om Thommessen.

Statsministeren mener at han i løpet av sin tid som stortingspresident har gjort «en veldig god figur» på mange områder.

Alvorlig sak

– En alvorlig sak, sa Solberg innledningsvis om byggesaken som hun mener «kom skjevt ut fra starten».

– Det at han går av er selvfølgelig noe som er spesielt og en spesiell situasjon, sier Solberg om at stortingspresidenten gikk av.

Hun tror ikke det har noen betydning for annet politisk samarbeid at Kristelig Folkeparti valgte å gå imot Thommessen.

Statsministeren sa at hun tar Stortingets avgjørelse til etterretning. Solberg forteller at hun har hatt tett kontakt med Thommessen og parlamentarisk leder Trond Helleland om saken.

– Jeg opplever at han har opplevd at han har hatt støtte, sier Solberg om at Thommessen ikke trakk seg tidligere.

Hardt press

I de siste ukene har den nå avgåtte stortingspresidenten Olemic Thommessen (H) fått mye kritikk for sin håndtering av byggesaken på Stortinget. Kostnadsrammen til prosjektet økte fra 1,8 milliarder kroner til 2,3 milliarder i februar, bare måneder etter at Thommessen sa den ikke ville sprekke til Stortinget.

– Jeg vet rett og slett ikke, sier Solberg om det er mulig at kostnadsrammen kan sprekke ytterligere.

Olemic Thommesen på vei til sitt kontor etter å ha snakket med media etter at han trakk seg som stortingspresident.
– Olemic Thommesen på vei til sitt kontor etter å ha snakket med media etter at han trakk seg som stortingspresident. (Foto: Gunnar Lier) Mer...

Dette fikk begeret til å renne over etter tidligere kritikk mot Thommessen og presidentskapet, og Kristelig Folkeparti trakk sin støtte til presidenten torsdag. Dermed ønsker et flertall på Stortinget en ny stortingspresident.

Forsvarte Thommessen tidligere

Statsminister Erna Solberg (H) har tidligere forsvart Thommessens innsats som stortingspresident.

– Han er en god stortingspresident, sa Solberg på en pressekonferanse i juni 2017.

Partiet bestemte i fjor høst seg for å nok en gang gå for Thommessen i stillingen som formelt er nest etter kongen, selv etter at Stortinget og Riksrevisjonen kom med hard kritikk. (Vilkår)

«Star Wars»-skuespiller Kelly Marie Tran (29) er en stolt nerd
«Star Wars»-skuespiller Kelly Marie Tran (29) er en stolt nerd – både i virkeligheten og foran kamera. Hun er en av de nye kvinnene som nå snur popkulturen på hodet.
02:50 Min
Publisert: