– Det er viktig at stortingspresidenten legger alle kort på bordet, stiller opp i mediene og svarer på de spørsmål hun blir stilt, sier Asheim i en skriftlig uttalelse om saken.

Han legger til at Høyre på nåværende tidspunkt ikke har grunnlag for å ta stilling til om partiet fortsatt har tillit til Hansen som stortingspresident. Samtidig vil Asheim at saken skal undersøkes nærmere.

– Utvalget som skal gjennomgå reglene for pendlerboliger, må få tilgang til alle enkeltsakene. Det gjelder selvsagt også den siste saken som gjelder stortingspresidenten, sier han til VG.

Det var tirsdag kveld at Adresseavisen skrev at Eva Kristin Hansen (Ap), som ble valgt til stortingspresident i oktober, i 2014 etablerte seg med sin mann i deres felles bolig på Ski, 29 kilometer fra Oslo. Adressen hun oppga til Stortinget, var en leilighet i Trondheim, hvor hun leide en hybel hos Trond Giske.

Reglene krever at man bor minst 40 kilometer unna Stortinget for å få pendlerbolig.

Redegjørelse

Heller ikke Fremskrittspartiet vil la saken ligge.

– Hun bør vurdere sin stilling. Og vi ønsker at hun kommer til Stortinget og redegjør for saken, sier Sylvi Listhaug til NTB.

Listhaug vil likevel ikke gå så langt som til å kreve at Hansen går av nå.

– I første omgang nå mener vi at hun på eget initiativ bør vurdere sin stilling, og så bør hun komme til Stortinget og redegjøre.

Det politiske presset øker mot stortingspresidenten. Nå ved Frp-leder Sylvi Listhaug.
Det politiske presset øker mot stortingspresidenten. Nå ved Frp-leder Sylvi Listhaug. (Foto: Gunnar Lier)

Ap har tillit

Arbeiderpartiets parlamentariske leder Rigmor Aasrud sier stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) har handlet i god tro i pendlerboligsaken.

– Det er en krevende sak, sier Aasrud til NTB.

– Hun har vært i god tro og ment at hun har gjort ting riktig. Så viser det seg, for henne som for mange andre, at det har vært uklart hvordan regelverket har vært å forstå, fortsetter hun.

Aasrud bekrefter overfor NTB at Arbeiderpartiet fortsatt har tillit til Hansen som stortingspresident.

– Ja, det har vi. Men det er en situasjon der det er viktig at vi får klargjort reglene.

Mer støtte

Også regjeringspartner Sp støtter Hansen.

– Vi registrerer at Eva Kristin Hansen har beklaget denne saken, og vi har fortsatt tillit til Hansen som stortingspresident, skriver Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad, til NTB.

SV er på samme linje.

– Vi tar med oss at Eva Kristin Hansen beklager denne saken, men kjenner den foreløpig kun gjennom mediene. Det er for tidlig å konkludere, og vi avventer mer informasjon om de faktiske forholdene og hvordan saken har vært håndtert. SV har tillit til presidenten, men forutsetter at hun vil gjøre alt som er nødvendig for å belyse og rydde opp i saken, sier partileder Audun Lysbakken i en epost til NTB.

Eva Kristin Hansen har beklaget.
Eva Kristin Hansen har beklaget. (Foto: Fredrik Hagen/NTB)

Ville gjenreise tilliten etter pendlerrot

I en epost til Adresseavisen tirsdag beklaget Hansen.

– Flere representanter har denne høsten blitt klar over at de har misforstått regelverket knyttet til pendlerboliger. Jeg er dessverre blant dem. Jeg kan ikke annet enn å beklage at jeg ikke sørget for å sjekke dette grundig, skrev hun.

Som stortingspresident har Eva Kristin Hansen det øverste ansvaret for sakene der stortingsrepresentanter har innrømmet å ha misforstått pendlerregler etter avsløringene i Aftenposten i høst.

Da Hansen tok over som stortingspresident 9. oktober, sa hun til NTB at det blir en hovedoppgave for presidentskapet å gjenreise tilliten til Stortinget, blant annet etter avsløringene rundt pendlerboligene.

– Det har vært så mange saker nå som har bidratt til å svekke tilliten til norske politikere, sa hun.

Nå har hun altså selv innrømmet at hun er blant politikerne som ikke har fulgt reglene for pendlerboliger, etter å ha blitt konfrontert med opplysninger, blant annet fra Eiendomsregisteret, av Adresseavisen.

Rasmus Hansson reagerer etter Adressas sak tirsdag.
Rasmus Hansson reagerer etter Adressas sak tirsdag. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

MDG krever at Hansen trekker seg

I en kommentar i Adresseavisen skriver politisk redaktør Siv Sandvik at det er vanskelig å forstå hvorfor Hansen ikke har begynt å rydde opp før avisen tok kontakt.

«Det er ikke bare flaut, det vitner om mangel på forståelse av hva som skal til for å gjenreise tilliten. (...) Men meldte ikke behovet for selvransakelse seg da Aftenposten satte flomlyset på både regelverk og regelbrudd?»

MDGs stortingsrepresentant Rasmus Hansson ber stortingspresident Eva Kristin Hansen trekke seg etter at hun brøt reglene for pendlerboliger.

– Hun har vel ikke gjort noe mer galt enn andre, men hun sitter i landets nest høyeste verv. Den som sitter der, må ta ekstra mye ansvar og vise at nå skal vi ha slutt på den lettvinte misforståelseskulturen med privilegier på Stortinget. Hun bør vise det med å trekke seg, sier Rasmus Hansson til NRK.

Rødt ber om forklaring

Nestleder Marie Sneve Martinussen i Rødt krever at Hansen legger frem en grundig forklaring på hva som skjedde rundt pendlingen.

– Det er stortingspresidenten som skal rydde opp nå på vegne av ganske mange representanter som har misforstått, inkludert seg selv, og da trenger vi å vite hvordan stortingspresidenten har agert i denne situasjonen. Det er forskjell på om det er en aktiv tilpasning eller en ren misforståelse. Det vet vi ikke nå, sier hun.

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre opplyser til Dagbladet via sin pressekontakt at han ble kjent med saken tirsdag. Han har ingen kommentar utover å vise til Eva Kristin Hansens egen uttalelse og beklagelse.

KrF har foreløpig ikke bestemt seg for om de har tillit til Hansen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.