Onsdag skulle to store bomprosjekter behandles i stortingssalen, verdt flere milliarder kroner. Det ville vært et problem for Fremskrittspartiet, som samme dag skal ha krisemøte om bompengeopprøret som har stormet i de siste ukene. Men presidentskapet på Stortinget har flyttet behandlingen til senere i måneden, og dermed slipper Frp-leder Siv Jensen å forholde seg til nye milliarder til bompenger på samme dag som hun møter partifeller som har foreslått å gå ut av regjering.

Nå bekrefter flere kilder overfor DN at avgjørelsen om å forskyve behandlingen kom fra høyeste hold i regjeringen: Statsminister Erna Solberg (H).

Etter at avgjørelsen ble tatt, gikk de parlamentariske lederne på Stortinget til verks. Mandag kveld ba et flertall i transportkomiteen, bestående av regjeringspartiene, om å ha en senere behandling. Dette etterkom et flertall i presidentskapet, bestående av visepresidentene Morten Wold (Frp), Abid Raja (V) og president Tone Trøen (H).

Statsministeren bekrefter over DN at hun ønsket en utsettelse:

– Det er Stortinget som bestemmer sin dagsorden, men mitt tydelige råd var at saken ble utsatt, slik at de tre bompengeproposisjonene vil bli behandlet samtidig.

Opposisjonen reagerer

Flere toppolitikere på Stortinget reagerer på DNs informasjon. Ap-leder Jonas Gahr Støre kaller inngripen fra statsministeren pinlig.

– Hvis dette er riktig, er det en pinlig historie for Erna Solberg. Det forteller at hun må gripe inn i Stortingets dagsorden for å dempe uroen før Frps landsstyremøte, enda et bevis på at Frps egen krisemaksimering har bølger inn i regjeringen og Stortinget, sier Støre.

Ap-leder Jonas Gahr Støre reagerer på håndteringen fra regjeringen. Her fra da han utspurte finansminister Siv Jensen om bompenger.
Ap-leder Jonas Gahr Støre reagerer på håndteringen fra regjeringen. Her fra da han utspurte finansminister Siv Jensen om bompenger. (Foto: Marte Christensen)

Han påpeker at Stortingets egen dagsorden må endres av «mer rot og dobbeltkommunikasjon mellom regjeringspartiene».

– Frp har behov for å skyve på et vedtak for å slippe unna ansvaret for to forslag som de vil stemme for, men som ikke tåler dagens lys akkurat denne dagen, sier Støre.

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum reagerer på det han mener bare er et taktisk spill fra Frps side.

– Alt blir bare et uryddig spill når vi vet at sakene har vært forberedt og lagt frem av Frps samferdselsminister og støttet av Frps folk i komiteen. Når det så går opp for dem at landsstyremøtet er samme dag som avstemningen, får de Erna Solberg til å rydde opp for å gi litt arbeidsro. Det er bare taktikk, ikke noe ønske om å endre innholdet i bompengefinansieringen, sier Vedum.

Flere prosjekter

Transportkomiteens leder, Helge Orten (H), sier til DN at det var logistikk som gjorde at saken ble utsatt.

– Flertallet i komiteen anmodet i går kveld presidentskapet om å utsette debatten i Stortinget som skulle gått onsdag til den 19. juni. Årsaken er at det kommer en tredje prop (bompengesak, journ.anm.) som skal avgis snart i komiteen, og at det er mer ryddig å samle debatten om bompenger på en dag, sier han.

De to prosjektene som skulle behandles onsdag var E6 Ulsberg-Melhus i Trøndelag og E18 Langangen-Dørdal. Veiene skal koste henholdsvis 11,6 og 15 milliarder kroner, der 5,68 og 4,45 milliarder skal bli finansiert med bompenger. Det tredje prosjektet er E6 Moelv-Øyer, og vil koste 5,4 milliarder i bompenger.

– Gjør dere dette for å gjøre det enklere for Frp i debatten de skal ha på onsdag i landsstyret?

– Nei, dette gjør vi rett og slett for at det er mer naturlig å ha en samlet debatt om bompenger, sier Orten.

Det var VG som først omtalte flyttingen. NRK skrev først at Wold, Raja og Trøen avgjorde i presidentskapet.

Første møte

Tirsdag ettermiddag er det også det første formelle arbeidsmøtet for gruppen som skal finne regjeringens løsning på krisen, ifølge DNs kilder. Den består av samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp), statssekretærene Lars Øy (H), Audun Rødningsby (V) og Hans Olav Syversen (KrF) og de parlamentariske lederne Trond Helleland (H), Terje Breivik (V) og Hans Andreas Limi (Frp). Det har vært en prosess med saken frem mot møtet, men tirsdagens samling er sett på som det ordentlige startskuddet.

Det skal også være nok et gruppemøte i Frp på grunn av den betente bompengesaken for partiet.

– Jeg vil ikke kalle det ekstraordinært, men de fem i stortingsgruppen som er delegater til landsstyret ønsker å forberede onsdagens møte gjennom å snakke med resten av gruppen, sier parlamentarisk leder Hans Andreas Limi.

Han forklarer også utsettelsen av bomvedtakene i Stortinget med en ryddigere debatt.

– Fordelen med utsettelsen er at vi da kan få en overordnet debatt om bompengefinansiering samlet på én dag, sier Limi. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.