– Det er svak ledelse, sier Aps leder Jonas Gahr Støre fra Stortingets talerstol om Erna Solbergs håndtering av mistilliten mot justisminister Sylvi Listhaug.

Tirsdag kunne bli en skjebnedag for regjeringen, men i stedet trakk justisminister Sylvi Listhaug seg. Slik gjorde hun at statsminister Erna Solberg ikke måtte stille kabinettsspørsmål når Stortingflertallet gikk for mistillit.

Opposisjonen mener statsminister Erna Solberg nå er i en svakere posisjon. Her er hun i stortingssalen tirsdag formiddag sammen med Trine Skei Grande og Siv Jensen.
Opposisjonen mener statsminister Erna Solberg nå er i en svakere posisjon. Her er hun i stortingssalen tirsdag formiddag sammen med Trine Skei Grande og Siv Jensen. (Foto: Aleksander Nordahl)

Klokken 10:00 var Stortinget samlet for å diskutere saken.

– Det er kanskje flere som burde tenke gjennom sin retorikk rundt disse sakene, sier statsministeren i sitt avsluttende innlegg, der mange gikk til angrep på henne, regjeringen og Listhaug.

Aksepterer ikke «dobbeltkommunikasjon»

– Det stortingsflertallet nå har sagt fra om er at vi ikke lenger aksepterer den dobbeltkommunikasjonen vi har sett fra statsråder i Fremskrittspartiet i lang tid, sier Støre, som la til at det var riktig av Listhaug å gå.

Før han gikk i salen, tordnet han mot Listhaug.

– Listhaugs uttalelser i dag viser at hun ikke har skjønt alvoret i saken.

Statsminister Erna Solberg er også til stede, etter hennes pressekonferanse om saken. Hun opplyste at det klokken 12 vil være ekstraordinært statsråd der Listhaugs midlertidige erstatter vil bli funnet.

Støre møtte pressen før stortingsmøtet.
Støre møtte pressen før stortingsmøtet. (Foto: Foto: Aleksander Nordahl)

Sp: Svekket statsminister

Senterpartiets Marit Arnstad trakk frem DNs avsløring om at Listhaug ikke hørte på beskjeder fra Erna Solberg om å gi unnskyld. Dette gjør henne uegnet til å være justisminister, mener Sps parlamentariske leder.

– I dag fremstår statsministeren som en svekket statsminister, sier Arnstad, og mener at Solberg har blitt satt til side i saken.

Audun Lysbakken (SV) gikk også hardt ut da det var hans tur.

– Det går en grense for hvor langt en statsråd kan gå i å ignorere hva flertallet på Stortinget mener, sier han.

Det var Bjørnar Moxnes, leder i Rødt, som fremmet mistillitsforslaget.

– En offentlig ydmykelse av Erna Solberg, sier han om at Listhaug på fredag takket for støtten hun hadde fått gjennom blomster

Angrep Støre

Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi svarte med samme mynt.

– Jeg er lei meg for hennes valg, men samtidig har jeg forståelse for en svært vanskelig beslutning. President, nå er tiden inne for at vi alle går litt i oss selv, sier han og legger til at mange har lett etter det verste i sine meningsmotstandere den siste tiden.

Støre går over streken for en anstendig debatt når han sier at justisministeren nører opp under hat med sin oppdatering på Facebook, mener Limi.

Venstres Terje Breivik brukte kort tid på talerstolen til å si at partiet nå ser frem til å jobbe med politikk.

– Det står også respekt av den måten særlig statsminister Erna Solberg, men også Frp-leder Siv Jensen, i godt samarbeid med Venstre-leder Trine Skei Grande, har håndtert saken på, sier den parlamentariske lederen.

Fornøyd Hareide

Det var Knut Arild Hareide og KrF som ble tungen på vektskålen for Listhaug.

Tirsdag kunne bli en skjebnedag for regjeringen, men i stedet trakk justisminister Sylvi Listhaug seg. Klokken 10 var Stortinget samlet for å diskutere saken. Her Trine Skei Grande, Erna Solberg, Siv Jensen og Knut Arild Hareide.
Tirsdag kunne bli en skjebnedag for regjeringen, men i stedet trakk justisminister Sylvi Listhaug seg. Klokken 10 var Stortinget samlet for å diskutere saken. Her Trine Skei Grande, Erna Solberg, Siv Jensen og Knut Arild Hareide. (Foto: Aleksander Nordahl)

– Dette var den utgangen som var rett i en så alvorlig sak, og det er verdig at justisministeren på eget initiativ tar konsekvensen og trer tilbake, sier han fra talerstolen.

Listhaug gikk knallhardt ut mot KrF da hun trakk seg, og uttalte at partiet ikke har noen ryggrad.

– En statsråd skal inkludere, ikke ekskludere, sier Hareide som trakk frem flere kontroversielle uttalelser fra Listhaug tidligere som han mener ikke har vært en statsråd verdig. (Vilkår)

-Jeg vil ikke være sånn som alle andre, sier avgått justisminister Sylvi Listhaug
Den avgåtte justisministeren holdt pressekonferanse tirsdag morgen. Der gikk hun knallhardt til angrep på Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre og Kristelig Folkeparti.
04:13
Publisert: