Tirsdag morgen ble det klart at justisminister Sylvi Listhaug går av for å redde regjeringssamarbeidet. Det var ventet at statsminister Erna Solberg skulle stille kabinettsspørsmål om et flertall i Stortinget gikk inn for mistillit mot Listhaug tirsdag, men før det kom så langt trakk Listhaug seg.

Klokken 12 vil Listhaug gå av regjeringen i ekstraordinært statsråd, og en midlertidig erstatning vil bli utpekt.

– Vi var rede til å gå ut av regjering, som svar på et mistillitsforslag. Det var altså ikke aktuelt for vår del å bøye av for kravet fra Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti om å skifte ut Sylvi Listhaug, sier Jensen til pressen etter Stortingets behandling av saken.

Under Stortingets diskusjon var debatten het, og opposisjonen kom med kraftige karakteristikker av Listhaug og statsminister Solberg.

Informert mandag kveld

Sent på mandag ga Listhaug beskjed til Jensen om at hun ville trekke seg. Da hadde det vært samtaler i statsministerboligen i lengre tid. Jensen og Listhaug hadde en lang samtale da justisministeren varslet at hun ville trekke seg, sier Jensen.

– Jeg er veldig lei meg for at Sylvi kom til den beslutningen, sier hun og legger til at hun har merket seg at statsministeren har åpnet for Listhaug-comeback i regjeringen. Det gjorde Solberg på sin pressekonferanse i statsministerboligen tidligere på dagen.

Frp vil bruke kort tid på å komme frem til hvem som blir den nye justisministeren etter det ekstraordinære statsrådet klokken 12, opplyser partilederen.

Ut mot opposisjonen

Jensen reagerte på omtalen av Listhaug fra Stortinget.

– Jeg opplever at det vi nettopp har vært vitne til, er et kraftig overspill fra opposisjonen. Man fortsetter å sette tøffe merkelapper på både Sylvi og Fremskrittspartiet. Det tåler vi, sier hun.

Også statsminister Erna Solberg kritiserte opposisjonens ordbruk. Det får SV-leder Audun Lysbakken til å reagere.

– Jeg mener at det er trist å se statsminsiteren være belærende mot opposisjonen i en sak som handler om at hun har mistet kontrollen over sin egen regjering, at hun har latt en statsråd bruke ekstremisters språk og legitimere ytterliggående ideer, uten at Høyre forstod alvoret. Å da komme her og gjøre seg selv til en autoritet på god språkbruk og debatt, det synes jeg er veldig spesielt, sier han.

Lysbakken etterlyste en samlende statsminister, noe han synes han ikke fikk. (Vilkår)

- Hun tar en slags martyrrolle
Kjetil B. Alstadheim kommenterer Sylvi Listhaugs avgang som justisminister.
01:20
Publisert: