– Stortinget fryktet for at sikkerhetsvakten til et autoritært regime skulle angripe norske folkevalgte?

– Det kan se sånn ut, sier Venstres stortingsrepresentant, Guri Melby.

I mai fikk Melby ikke komme inn hovedinngangen på Stortinget, siden hun hadde på seg en t-skjorte fra Amnesty i anledning besøket fra Li Zhanshu, lederen av den kinesiske Folkekongressen. Han og en delegasjon med stort sikkerhetsoppbud var på besøk hos de folkevalgte.

Siden Amnesty og andre som ville demonstrere kun fikk plass bak kinesiske støttespillere foran Stortinget, stilte Melby og stortingskollegaen Petter Eide (SV) seg ved inngangen med gule t-skjorter fra Amnesty med teksten «frihet» for å sende det samme budskapet.

Det vekket kraftige reaksjoner at Melby ikke fikk gå inn hovedinngangen, og saken ble tatt til presidentskapet på Stortinget. Nå kommer det frem i et dokument fra presidentskapet at det var Melbys sikkerhet vaktene fryktet for.

Kunne komme en reaksjon

DN er kjent med innholdet i dokumentet, der det står at fra et sikkerhetsmessig ståsted var det ikke ønskelig at Melby møtte delegasjonen iført t-skjorten, da dette kunne bli oppfattet som en provokasjon.

I og med at hun var iført klær som kunne fremprovosere en reaksjon fra sikkerhetspersonellet i delegasjonen, var vaktene primært bekymret for Melbys sikkerhet, ifølge dokumentet.

Da hun tok av seg t-skjorten var det ikke lenger sannsynlig at hun kunne bli oppfattet som en trussel, og hun fikk derfor uhindret fortsette til sitt kontor.

Vil følge opp

Melby fikk torsdag en orientering om saken fra Stortinget.

– Det handlet om en sikkerhetsvurdering for å beskytte min sikkerhet. De var usikre på hvordan de kinesiske vaktene ville reagere på å møte meg, sier hun.

– Hva tenker du om det?

– Vi kan spørre oss om det er greit at sikkerhetsvaktene ikke føler seg trygge på at kinesiske sikkerhetsvakter ikke aksjonerer mot meg. Det er jo den prinsipielle saken her.

Stortingsrepresentanten tror ikke det ville oppstått en situasjon om hun møtte på delegasjonen mens hun hadde på seg t-skjorten.

– Sånn jeg ser det virker det som en overdreven reaksjon, jeg har vanskelig for å se for meg at jeg skulle havne i en situasjon der de kinesiske vaktene anså meg som en trussel.

Hun vurderer nå hvordan hun skal følge opp saken videre.

Stortinget: Var ikke i fare

DN har bedt stortingspresident Tone Trøen svare Melby, men har i stedet fått en kommentar fra sikkerhetsleder Pål Munck:

– Melby fikk gjennomføre sin markering ved den røde løperen på Løvebakken i forbindelse med formann Li Zhanshus ankomst. Ved slike besøk er sikkerhet viktig, men vi kan ikke kommentere sikkerhetsvurderinger eller sikkerhetstiltak. På generelt grunnlag kan vi si at vi er svært opptatt av at det ikke skal oppstå situasjoner som kan skape vanskeligheter for stortingsrepresentanter. Guri Melby var ikke i fare. Det er hun informert om.

Den kinesiske ambassaden har ikke svart på DNs henvendelse om en kommentar. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.