Olemic Thommessen trakk seg som stortingspresident torsdag morgen. Rundt 11:30 møtte han pressen for førte gang etter det.

– Jeg bare konstaterer at jeg som øverste leder er den naturlige å se på når det kommer til det å kvittere ut ansvar, men det er jo en sak som hele Stortinget egentlig har vært med på, sier han på spørsmål om han synes det er urettferdig at han sitter igjen med skylden.

Thommessen forklarer hvorfor han først trakk seg da det ble klart at flertallet ikke lenger støttet ham.

– Hvis du er valgt til en jobb kan du prøve å gjøre den best mulig, og så er det de som velger deg som til syvende og sist får velge hvor lenge du skal være i jobben, sier han.

Den tidligere stortingspresidenten erkjente igjen at byggesaken har vært håndtert dårlig, men understreket at han har jobbet mye for å få den under kontroll.

Håpet på ro

– Før jeg begynner har jeg en kort meddelelse til Stortinget. Jeg har fått beskjed om at Kristelig Folkeparti har trukket sin støtte til meg som stortingspresident, og jeg vil selvfølgelig derfor gå av i den rollen, sa Thommessen fra talerstolen på Stortinget klokken 10:00 torsdag.

– Jeg vil derfor legge til rette for at vi innen kort tid får valgt en ny president. Byggesaken er og har vært en vanskelig sak for Stortinget og jeg håper nå jeg da går av får ro rundt saken og at vi får brakt den videre på en best mulig måte, sa han.

Thommessen har vært under hardt press den siste tiden etter at Stortingets byggeprosjekt i februar sprakk med ytterligere en halv milliard kroner. Dermed er den nye kostnadsrammen på 2,3 milliarder kroner. Det er heller ikke første gangen budsjettet til prosjektet har sprukket.

Klokken 20:45 onsdag kveld, mens Trond Helleland sammen med blant andre statsminister Erna Solberg var på «Trude og Fabian i Gode og onde dager» på Chat Noir, fikk Helleland vite om KrFs beslutning. Da hadde Knut Arild Hareide sendt en tekstmelding til Høyres parlamentariske leder med beskjed om at han måtte ringe.

Ny president neste uke

– Det var nødvendig og ikke for tidlig, av hensyn til Stortingets omdømme, sier Michael Tetzschner (H) til DN om partikollegaens avgjørelse.

Tetzschner satt tidligere i kontrollkomiteen da den behandlet saken og har vært meget kritisk til presidentskapets håndtering av byggesaken.

Gruppemøtet til Høyre vil onsdag avgjøre hvem som overtar den prestisjefulle posisjonen som stortingspresident, som formelt er nest etter kongen.

KrF avgjorde

Det var Kristelig Folkeparti som avgjorde Thommessens skjebne. Partiet møtte pressen like etter at Thommessen trakk seg.

– KrF har brukt den siste tiden godt til å gå grundig inn i en svært alvorlig sak. Situasjonen knyttet til byggesaken var så alvorlig at i juni i fjor rettet et samlet Stortinget gjennom kontroll- og konstitusjonskomiteen samlet kritikk mot presidentskapet, sier partileder Knut Arild Hareide.

Knut Arild Hareide snakker med media etter at Thommesen trakk seg.
Knut Arild Hareide snakker med media etter at Thommesen trakk seg. (Foto: Gunnar Lier)

Han støttet avgjørelsen fra Thommessen, og mente at det var «ryddig» av stortingspresidenten å gå av som den lederen med størst ansvar for byggeprosjektet.

– KrF slår fast at det arbeidet presidenten og presidentskapet har gjort for å skaffe seg informasjon på vegne av presidentskapet og Stortinget ikke har vært godt nok, sier Hareide.

Høyre har tidligere påpekt at presidentskapet er et kollegium som fatter vedtak i fellesskap. Likevel mener KrF at det er Thommessen som må ansvarliggjøres.

– Det er en alvorlig sak, men i denne saken er det presidenten som har det øverste anklaget. Vi må skille mellom skyld og ansvar, sier Hareide.

Støre: Skulle avgjort før

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre har tidligere gått hardt ut mot Thommessen. Han støtter Thommessens avgjørelse.

– Det var nødvendig og riktig av Thommessen å trekke seg, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til VG.

Han mente imidlertid at saken skulle vært avgjort før.

– Det at det endte med partimatematikk, at han måtte gjøre det fordi KrF trakk støtten, det får vi ta til etterretning. Vi mener konklusjonen kunne vært trukket før, basert på sakens innhold, sier Støre.(Vilkår)

Jonas Gahr Støre snakker med media etter at Thommesen trakk seg.
Jonas Gahr Støre snakker med media etter at Thommesen trakk seg. (Foto: Gunnar Lier)
Ladbart for de rikeste
Bentley Bentayga kommer i ladbar versjon, heldigvis er det fremdeles plass til champagnen.
00:53
Publisert: