Et kvarter før klokken 17 annonserte KrFs partileder Knut Arild Hareide at landsstyret ikke har tillit til justisminister Sylvi Listhaug. Han ber derfor statsminister Erna Solberg om å kvitte seg med Listhaug før morgendagens behandling av forslaget for å unngå regjeringskrise tirsdag.

– KrFs landsstyre uttrykker at de ikke har tillit til sittende justisminister og ber derfor Erna Solberg om å ta grep for å unngå at vi får en mistillitssituasjon i Stortinget i morgen, sier Hareide til den fremmøtte pressen og legger til at landsstyret har gitt stortingsgruppen mandat til å håndtere saken.

Kilder i regjeringsapparatet har tidligere bekreftet til DN at regjeringen vil gå av om det blir flertall for mistillit.

Ikke gitt konklusjon

Landsstyret til KrF begynte klokken 12 å diskutere Listhaugs skjebne.

Før møtet holdt Hareide en offentlig innledning, der han gikk kraftig ut mot regjeringen og Listhaug.

– Det skader tilliten mellom oss som bor i dette samfunnet. Det er grunnen til KrFs sterke engasjement i denne saken. Derfor var det svært viktig og riktig at statsministeren, når hun innså sakens ansvar, kom med en tydelig og uforbeholden unnskyldning, sier Hareide i sin innledning om den kontroversielle Facebook-posten fra Listhaug som kan føre til regjeringskrise.

Justisministeren skrev fredag for halvannen uke siden på Facebook at Arbeiderpartiet satte terroristers rettsikkerhet over nasjonens sikkerhet, noe som har ført til kraftige reaksjoner.

Her kan du se Hareides tale

Flere forsøk

Hareide tok i sin innledning opp at justisminister Listhaug trengte fire forsøk på å be om unnskyldning fra Stortingets talerstol, til tross for at statsminister Erna Solberg hadde varslet en unnskyldning fra henne.

– Har vi tillit til at justisministeren mente det hun sa til slutt? Det må være rom for å gi tilgivelse for feiltrinn. Jeg har tilgitt Sylvi Listhaug. Spørsmålet er om vi har tillit til henne som justisminister. Det er ett av spørsmålene vi skal diskutere i dag, sier Hareide.

Han la til at problemet med både Fremskrittspartiet og Listhaug ikke er knyttet til denne ene saken. KrF gikk til valg på å få Listhaug ut av regjering, men støtter Erna Solberg som statsminister. KrF og Frp har vært i konflikt flere ganger i de siste årene.

– Problemet med Listhaug som justisminister stikker dypere enn denne saken, sier Hareide.

Har hatt samtaler

I helgen har han hatt samtaler med Erna Solberg. Kilder i regjeringsapparatet har bekreftet til DN at regjeringen vil gå av om det blir flertall for mistillit. Det er ikke KrFs ansvar, mener KrFs partileder.

– Det er statsministerens ansvar å ta grep for å unngå en mistillitssituasjon i Stortinget. Det er Statsministeren som selv bestemmer sammensetningen av egen regjering og statsrådenes ansvarsområder.

Listhaug er den det er rettet mistillit mot, men hele regjeringen står på spill.
Listhaug er den det er rettet mistillit mot, men hele regjeringen står på spill. (Foto: Fredrik Solstad)

Hun har seg selv å takke om det blir en større krise, mener Hareide. Det ser det ut til å bli etter at landsstyret signaliserte mistillit.

– Dersom statsministeren ikke ordner opp, og i tillegg selv velger å stille kabinettspørsmål, gjør hun det svært vanskelig for seg selv og for regjeringen, sier han. (Vilkår)

Kjetil B. Alstadheim forklarer hva som kan skje videre i Listhaug-saken.
03:55
Publisert: