Redegjørelsen i stortingssalen fra stortingspresident Olemic Thommessen begynte med at han unnskyldte den siste kostnadssprekken på en halv milliard. Han beskrev som «dramatisk» og vanskelig å forstå siden den kom like etter budsjettbehandlingen i fjor.

– Det er sterkt beklagelig, sa Thommessen om busdjettsprekken som har skjedd på hans vakt.

En av forklaringene er at Stortinget «åpenbart» har undervurdert prosjektets vanskelighetsgrad. Kostnadsrammen er nå oppe på 2,3 milliarder kroner. Den er imidlertid ikke sikker, forteller stortingspresidenten.

– Det er imidlertid fortsatt stor usikkerhet i prosjektet, sa Thommessen under redegjørelsen.

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad spurte etterpå hvor mye en slik sprekk kan bli.

Det er knyttet stor spenning til Thommessens redegjørelse. Her på vei inn til stortingssalen.
– Det er knyttet stor spenning til Thommessens redegjørelse. Her på vei inn til stortingssalen. (Foto: Fartein Rudjord.) Mer...

Utspørring

Etter redegjørelsen var det tid for debatt hvor alle partier fikk holde innlegg. Først ut var Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre.

– Vi hører en president som beklager at han ikke er blitt meddelt. Men hva har han gjort for å få informasjonen? spurte han.

Støre mener at oppfølgingen fra Thommessen har vært mangelfull og strider mot det Stortinget vedtok i fjor etter Riksrevisjonens rapport.

– Derfor bør Thommessen trekke seg, sa han.

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland holdt innlegg etter Støre, og viste til at presidentskapet på Stortinget er et kollegium med representanter fra flere partier som alle har ansvar.

– En fatal beslutning sa Fremskrittspartiets parlamentariske leder Hans Andreas Limi om at Stortinget ble byggherre for prosjektet. Den avgjørelsen ble tatt da Arbeiderpartiets Dag Terje Andersen var stortingspresident.

KrF kan avgjøre skjebnen til Thommessen, men fra talerstolen informerte partileder Knut Arild Hareide om at partiet ennå ikke har konkludert i saken om tillit til Thommessen.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes gjentok sitt partis ønske om nyvalg, som så langt ikke har fått noe støtte.

Slik har kostnadene økt på Stortinget.
– Slik har kostnadene økt på Stortinget. Mer...

Forsikret i desember

Thommessen redegjorde 20. desember for Stortinget om byggeprosjektet. Da forventet han at man ville holde seg innenfor den daværende rammen på 1,8 milliarder kroner. Kun noen måneder senere sprakk altså rammen med ytterligere 500 millioner kroner.

Stortingspresidenten gikk igjen til angrep på den avgåtte stortingsdirektøren Ida Børresen, for at hun ikke fortalte ham om informasjonen hun fikk om byggeprosjektets status dagen før han redegjorde for Stortinget.

«Sterkt beklagelig» var Thommessens dom over at Børresen ikke informerte ham.

DN kunne tirsdag morgen fortelle hvordan Thommessen ikke fikk tak i ny informasjon selv om den var tilgjengelig mellom desember 2017 og februar 2018.

Mangelfull rapportering

– Det er åpenbart at det har vært alvorlige svakheter i rapporteringen, sa Thommessen som forklaring på hvorfor budsjettet har sprukket i såpass stor grad på så kort varsel.

Stortingspresidenten fortalte at det gjennom februar skjedde stor utvikling i tallene som presidentskapet ble informert om.

En av grunnene er at systemet ikke har plukket opp nye kostnader i stor nok grad, ifølge Thommessen. DN har tidligere avdekket av tunnelen til Rådhusgata koster 400 millioner mer enn alternativet i Nedre Vollgate. Den ble kalt «landets mest tragiske tunnel» av SV-leder Audun Lysbakken tirsdag.

Thommessen gikk igjen til angrep på entrepenørselskapet Multiconsult.

– Kompleksiteten er blitt kraftig forverret, noe som er forsterket ved at Multiconsult har levert entreprise av dårlig kvalitet, sa stortingspresidenten.

Venter på KrF

Etter at byggeprosjektet til Stortinget sprakk med 500 millioner kroner til i februar har Thommessen vært under hardt press. Kristelig Folkeparti reddet Thommessen i fjor høst, men vil vente til etter redegjørelsen med å komme med sin dom.

Partiet har ikke vært imponert over hans forklaringer så langt.

– Byggesaken er ikke blitt mindre alvorlig etter presidentens redegjørelse forrige uke. Vi har bedt om en redegjørelse for hele Stortinget. Den får vi på tirsdag. Vi vil i etterkant av den drøfte og konkludere på hva vår holdning til saken blir, skrev Hans Fredrik Grøvan (KrF) i en tekstmelding til DN i forrige uke. (Vilkår)

-De er vår tids veversker
Forfatter og økonom Kathrine Aspaas tror Industri 4.0 endrer mye til det bedre. Men en yrkesgruppe tror hun forsvinner
01:10 Min
Publisert: