Klokken 12 tirsdag var det ekstraordinært statsråd på Slottet. Der ble fiskeriminister Per Sandberg (Frp) utpekt som fungerende justisminister etter at Sylvi Listhaug (Frp) tirsdag morgen meldte på Facebook at hun går av.

Sandberg vil samtidig fortsatt fungere som fiskeriminister.

Etter det DN kjenner til, er det ennå ikke avgjort hvem som skal ta over for Listhaug permanent, og hvordan rokeringen eventuelt vil se ut.

En utfordring for partiet når man skal finne en ny statsråd, er at det er få aktuelle kvinnelige kandidater. I sentralstyret til Fremskrittspartiet er det bare to kvinner: Listhaug og partileder Siv Jensen.

Frps partileder trenger flere kvinner. Til venstre Statsminister Erna Solberg.
Frps partileder trenger flere kvinner. Til venstre Statsminister Erna Solberg. (Foto: Aleksander Nordahl)
Fremskrittspartiet kan få en utfordring med å finne kvinnelige kandiater til å fylle en ministerpost etter Sylvi Listhaug
Fremskrittspartiet kan få en utfordring med å finne kvinnelige kandiater til å fylle en ministerpost etter Sylvi Listhaug (Foto: Fartein Rudjord)

Drøm om å bli fiskeriminister

DN kjenner til at stortingsrepresentant Helge André Njåstad (37) er et aktuelt navn som ny statsråd.

Han kommer fra Austevoll, landets største fiskerikommune. Bergensavisen skrev i 2013 at drømmen hans var å bli kommunal- eller fiskeriminister.

– Jeg er veldig fornøyd med å sitte på Stortinget, og har rimelige senkede skuldre. Jeg har ingen kommentar til det, sier Njåstad om DNs opplysninger.

– Fiskeripolitikk er viktig for hele kysten, men det er ikke noe jeg går og tenker på, svarer han på spørsmål om den tidligere uttalte drømmen om å bli fiskeriminister.

Tidligere partitopp er aktuell

En annen mulig kandidat som pekes på, er Harald Tom Nesvik (51), tidligere parlamentarisk leder for Frp (2013-2017).

– Jeg har vært med så lenge i dette gamet at dette er ikke noe jeg uttaler meg om. Det er to personer som bestemmer mannskapet i regjering – Erna Solberg og Siv Jensen. De ringer dem de vil ringe, sier Nesvik til DN.

– Og har de ringt?

– Nei, svarer Nesvik.

Nesvik satt på Stortinget for Møre og Romsdal i ti år frem til 2017. Den tidligere stortingspolitikeren er riktignok langt fra arbeidsledig. Han jobber som samfunnskontakt i brønnbåtrederiet Sølvtrans i Ålesund og fra 2019 blir han fylkesmann i Møre og Romsdal.

Peker på Per

Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi synes Per Sandberg er en god kandidat.

– Det er sikkert flere som kan bekle det vervet, men flere har pekt på Per og det synes jeg er et godt forslag, egentlig. Per er en erfaren og dyktig politiker og har tidligere ledet justiskomiteen, sier Limi til DN.

Flere kilder støtter Limi i at Sandberg kan ta over permanent som justisminister, og at han kan bekle et hvilket som helst verv i regjering. Det gjør det enklere for Frp å løse den nye statsrådskabalen.

Men kildene sliter med å trekke frem kvinnelige Frp-kandidater til en statsrådspost.

– Jeg kommer ikke på noen nå, men har heller ikke tenkt på dette før du ringte, sier Limi.

Trenger litt tid

Statsminister Erna Solberg sa på pressekonferansen tirsdag morgen at Frp vil beholde justisministerposten. Regjeringspartiene Venstre, Høyre og Frp fordelte ulike posisjoner da Venstre gikk inn i regjering i januar.

– Vi vil utnevne fungerende justisminister senere i dag. Frp vil nok bruke litt tid til å finne personen de vil ha til statsrådsposten, sa Solberg da.

Siv Jensen hadde et lignende budskap da hun møtte pressen etter Stortingets debatt om mistilliten mot Listhaug. Partiet vil bruke kort tid på å finne den nye permanente justisministeren, ifølge Jensen.(Vilkår)

-Jeg vil ikke være sånn som alle andre, sier avgått justisminister Sylvi Listhaug
Den avgåtte justisministeren holdt pressekonferanse tirsdag morgen. Der gikk hun knallhardt til angrep på Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre og Kristelig Folkeparti.
04:13
Publisert: