«For grått og smått for Norge». Det var beskrivelsen fra SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, da mindretallsregjeringen la frem sitt tillegg til statsbudsjettet i forrige uke.

Mandag formiddag svarte SV med sitt alternative budsjett. Det er utgangspunktet partiet tar med seg inn i budsjettforhandlingene med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, som startet klokken 14.

Regjeringen har ikke flertall alene, og SV er utpekt som den foretrukne samarbeidspartneren i Stortinget. Kaski har sagt til DN at «vi skal forhandle om alt».

Kraftig skatteøkning

SV vil hente inn store summer gjennom kraftige skatteinnskjerpelser:

  • Økt skatt for alle over 600.000 kroner i årlig inntekt, mens de med lavere inntekt får skattekutt.
  • Økning av selskapsskatten til 23 prosent.
  • Økning av formuesskatten til 1,1 prosent.
  • Oppjusteringsfaktoren til utbytteskatten settes til 1,61.
  • Beskatning av bolig over fire millioner kroner, og økt skatt på boliger over ti millioner kroner.

Til sammenligning har Støre-regjeringen for eksempel foreslått å øke formuesskattesatsen fra 0,85 til 0,95 prosent, samt høyere skatt på inntekt over 700.000 kroner i året.

SV-leder Audun Lysbakken og finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski la frem sitt alternative budsjett mandag formiddag.
SV-leder Audun Lysbakken og finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski la frem sitt alternative budsjett mandag formiddag. (Foto: Fartein Rudjord)

Kommer flere forslag

– Er det et mål at formuesskatten skal ytterligere opp utover det dere foreslår nå?

– Dette er jo vårt opplegg for ett år. Og så må det ses i sammenheng da med en rekke andre skatteendringer, som vi både foreslår her og vil foreslå i løpet av perioden. Knyttet til de høyeste inntektene, knyttet til utbytte, knyttet til arv. Og så videre, sier SV-leder Audun Lysbakken.

– Så det er helheten som er avgjørende for oss. Men det er ingen tvil om at det å sørge for at skattesystemet blir kraftig lagt om i omfordelende retning, det er et svært viktig spørsmål for oss.

Syv av ti skattebetalere får lavere skatt med SVs opplegg, sier finanspolitisk talsperson Kaski, «fordi dette budsjettet omfordeler kraftig fra dem med mest til folk flest».

SVs skatteøkning er på over 20 milliarder. De nye inntektene vil SV blant annet bruke på å reversere kutt fra Solberg-regjeringen, bruke milliarder på tannhelse og skolefritidsordningen, sette ned dokumentavgiften og doble fagforeningsfradraget.

Audun Lysbakken pekte på mindre ulikhet og klima som SVs viktige kampsaker i forhandlingene.
Audun Lysbakken pekte på mindre ulikhet og klima som SVs viktige kampsaker i forhandlingene. (Foto: Fartein Rudjord)

«Stor skatteregning»

På den andre siden av opposisjonen er reaksjonene kraftige.

– SVs budsjettforslag løser ikke de store utfordringene Norge står overfor. Det er utrolig hvordan de kutter i kunnskap i skolen, samtidig som de straffer både bedrifter og folk med en stor skatteregning på vei ut av pandemien. SV vil ha mindre av alt Norge tjener på, og mer av alt vi ikke tjener på. Det er ikke bærekraftig, sier finanspolitisk talsperson Tina Bru i Høyre.

Frp går ut mot boligskatt i tillegg til eiendomsskatt.

– SV skal dobbeltbeskatte norske boligeiere og går til angrep på den modellen som har vært vellykket i Norge om at flest mulig skal kunne eie eget hjem. Frp mener at folks bolig er et hjem og ikke et skatteobjekt, sier finanspolitisk talsperson Hans Andreas Limi.

Finanspolitisk talsperson Tina Bru går ut mot SVs forslag.
Finanspolitisk talsperson Tina Bru går ut mot SVs forslag. (Foto: Gunnar Lier)

Avgift til oljenæringen

SV ønsker også å innføre en avgift på 21 milliarder kroner til oljenæringen, som skal settes av til et grønt omstillingsfond.

«Dette er en avgift næringen har råd til å betale, og som vil sikre nødvendig finansiering til å gi leverandørindustrien vår nye grønne oppgaver raskt og samtidig kutte utslipp raskt på norsk sokkel for eksempel gjennom elektrifisering av oljeplattformer med flytende havvind», står det i det alternative budsjettet.

Partiet vil også fjerne endringen i friinntekten i oljeskattepakken fra i fjor og fremskynde tidspunktet selskapene må legge frem sine utbyggingsplaner. I tillegg til å øke CO2-avgiften på sokkelen.

– Vi gjennomfører en massiv satsing på rettferdig grønt skifte. Vi kutter 30 milliarder i det grå og satser 40 milliarder på det grønne. Vi vil skape nye jobber og bygge Norge grønt, kutte klimautslipp og fordele rettferdig, sier Kaski.

Inntekt fra økt CO2-avgift skal gå til alle over 17 år som tjener 500.000 kroner eller mindre.

«Når vi regner med den grønne folkebonusen, senker SV avgiftene med om lag 2,5 mrd. kroner», står det i budsjettet.

Forhandlinger

5. etasje i Komitehuset på Stortinget er arenaen for forhandlingene som startet noen timer etter at SV presenterte sitt alternativ.

– I de forhandlingene vi begynner med regjeringspartiene senere i dag, så må det selvfølgelig prioriteres ytterligere. Og da er det veldig godt kjent hvordan SV prioriterer, for det har vi vært tydelige på i flere år, sier SV-leder Lysbakken og trekker frem redusert ulikhet og lavere utslipp, forklarer Kaski mandag.

Arbeiderpartiet stiller i forhandlingene med leder av finanskomiteen, Eigil Knutsen. Så kommer Sps finanspolitiske talsperson, Sigbjørn Gjelsvik, samt Kaski.

Partiene har ingen formelle planer om et neste ledd i forhandlingene, men skjer det samme som under Solberg-regjeringens forhandlinger med KrF og Venstre, går samtalene raskt opp til nivået med partienes parlamentariske ledere. I siste instans kan det også havne på partiledernes bord. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.