Saken oppdateres

Torsdag morgen legger Finanskomiteen på Stortinget frem en rekke nye tiltak for å håndtere koronaviruset.

Flere av partiene trekker frem kutt i arbeidsgiveravgiften som svært viktig. Kuttet er på fire prosentpoeng for én termin, det vil si to måneder.

– Det utgjør milliardbeløp for arbeidsplassene rundt om i landet. Det er et svært kraftfullt motkonjunkturtiltak, og det er og et svar til bedriftene der ute som ikke har penger til å betale regningene sine, sier Aps nestleder Hadia Tajik om kuttet i arbeidsgiveravgiften.

Frps Sylvi Listhaug anslår prislappen til 10 milliarder kroner.

– De skal vite at vi ser betydning de har, hvilken rolle de har og hvilke verdier de skaper og arbeidsplassene de sikrer. Ved å sette ned arbeidsgiveravgiften kommer vi med et målrettet tiltak overfor bedriftene som har ansatte. Vi vil at de ansatte skal ha en jobb å gå til i fremtiden, sier Tajik.

Flere tiltak

I tillegg til kuttet i arbeidsgiveravgiften, kommer en rekke andre tiltak:

  • Nav, Kommuner og helsevesenet kompenseres økonomisk for ekstrakostnader som følge av pandemien.
  • En midlertidig ordning gjennom Lånekassen for studenter som opplever inntektsbortfall.
  • En kompensasjonsordning for bortfall av inntekter med 300 millioner kroner til kultursektoren og 600 millioner til idretten og frivilligheten.
  • Regjeringen bes sikre at forskyvning av inntekt, og dermed midlertidig inntektsøkning, som følge av de midlertidige koronatiltakene ikke går til fradrag i bostøtten.
  • Støtten til selvstendig næringsdrivende skal styrkes med tilbakevirkende til inntektsbortfall. Det vil si at dersom du mistet inntekten forrige uke, starter støtten fra den datoen selv om tiltaket vedtas i dag.

Finanskomiteen forhandlet frem til 02-tiden natt til torsdag om nye krisetiltak for norsk næringsliv og arbeidsliv, og hadde et nytt møte klokken 09.00. Etter møtet gikk representantene inn i stortingssalen for å sette dagens møte, før de kom ut igjen for å holde pressekonferanse.

Frp snudde om utbytte

Det har vært en diskusjon om man skal stille krav om å ikke ta ut utbytte til selskaper som får krisehjelp. Dette kom opp etter at DN omtalte at Aker, som har bedt om hjelp, har planer om å ta ut utbytte på 1,7 milliarder.

Dette har Frp snudd om. Aftenposten skriver at Frp snudde i siste time, og heller støttet regjeringspartiene. Derfor blir det nå ingen begrensninger på utbytte.

I forhandlingen var alle de fire store opposisjonspartiene først enige om å vedta begrensninger på utbytte for selskap som mottar krisehjelp. Aftenposten skriver at Frp snudde i siste time, og støttet heller regjeringspartiene. Dermed vedtar Stortinget nå ingen begrensninger på utbytte.

– Det det handler om fra Aps side er at når vi stiller til disposisjon statlige lån og garantiordinger som handler om milliarder fra fellesskapets penger, så må vi være sikre på at de pengene ikke går til personlig berikelse, men sikre fellesskapet verdier. Selv om det er en ekstraordinær tid, er det ikke tid for ekstraordinære utbytter, sier Ap-nestleder Tajik.

Vekslende flertall

Mandag denne uken gikk inngikk alle partiene et bredt forlik om del én av regjeringens krisepakke, det vil si sosiale tiltak rettet inn mot arbeidstakere, som endringer i permitteringsreglene og inntektssikring for selvstendig næringsdrivende og freelancere.

Det er ikke et bredt forlik om tiltakene som Stortinget skal behandles i dag, men vekslende flertall for ulike forslag.

Etter det DN får opplyst, har imidlertid de fire opposisjonspartiene, Ap, Sp, Frp og SV, stått samlet om en rekke forslag forhandlet sammen med regjeringspartiene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.