Tirsdag formiddag la partiene på Stortinget frem enigheten om regjeringens tredje krisepakke.

Etter det DN kjenner til var det tautrekking langt inn i nattetimene. Denne gangen var det større uenigheter mellom de fire store opposisjonspartiene, Ap, Sp, Frp og SV enn tidligere. De har flere ganger gått sammen for å skape flertall i de siste ukene.

Som DN har omtalt var det store forventninger til at regjeringen skulle kvittere ut løsninger for små- og mellomstore bedrifter, som ikke har fått hjelp av de foregående krisepakkene.

Regjeringen ved finansminister Jan Tore Sanner og næringsminister Iselin Nybø la frem fredag en skisse til en løsning, hvor bedriftene får en «kontantstøtte» som skal dekke bedriftenes utgifter, men ba om mer tid til å snekre ut detaljene.

Får tid

Opposisjonen raslet med sablene og lovet omkamp på Stortinget gjennom helgens forhandlinger. Aps Hadia Tajik mente regjeringen skjøv på de viktige avklaringene for de små- og mellomstore bedriftene, mens Frps Sylvi Listhaug mente regjeringen var altfor lite konkret og ga for lite til bedriftene. Hun lovet kraftige forbedringer.

Etter det DN erfarer, har imidlertid opposisjonen nå samlet seg om å gi regjeringen arbeidsro til å lande detaljene senere i uken.

Sanner orienterte partiene mandag morgen om fremdriften. Regjeringen jobber sammen med partene i arbeidslivet, NHO, Virke, LO, Finans Norge og SMB om en kompensasjonsløsning som skal sørge for å få penger raskt ut til de små og mellomstore bedriftene.

Dette skal komme tilbake til Stortinget som en proposisjon på fredag.

Opposisjonens utfordring ble dermed om de skulle vedta noe på tirsdag som gjorde pakken mer ambisiøs og la føringer for regjeringen, men som kunne ødelegge for arbeidet regjeringen allerede var i gang med. Vurderingen har derfor blitt at regjeringen måtte få mer tid.

Flere tiltak

I enigheten om den tredje krisepakken ligger det en rekke andre tiltak:

  • Én milliard kroner av studentenes ekstra lån gjøres om til stipend.
  • Den generelle kommunerammen økes med 3,75 milliarder kroner.
  • Bevilgningen til fylkeskommunene økes med én milliard kroner.
  • Stortinget øker skjønnsmidler til fylkesmannen med 150 millioner kroner for å avhjelpe
  • kommuner som har hatt større merutgifter i forbindelse med virusutbruddet.

– Kommunene trenger en straksbevilgning her og nå. Den er på rundt fem milliarder kroner, og det kommer mer i revidert nasjonalbudsjett, sier Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Hadia Tajik (Ap).

20 milliarder

Sanner anslår i et brev til Stortinget, at vil kompensasjonsordningen koste minst 20 milliarder i måneden. Brevet ble omtalt av blant andre TV 2 mandag.

– Ytterligere detaljer rundt den ordningen vil komme i de neste dagene, sier Mudassar Kapur (H), leder av finanskomiteen på en pressekonferanse klokken 11.

– Vi kommer tilbake til den på fredag. Ap er positive til at dette kommer, sier Tajik.

I et intervju med DN forrige uke, var NHO-sjef Ole Erik Almlid svært bekymret for de små og mellomstore bedriftene: En fersk undersøkelse fra NHO viste at én av tre små bedrifter mangler penger til å betale regninger som forfaller om kort tid.

Rødt og MDG utenfor

Rødt og Miljøpartiet De Grønne (MDG) ble også denne gangen holdt utenfor forhandlingene mellom de fire store opposisjonspartiene og regjeringen. De fikk først presentert resultatet morgentimene tirsdag.

– Industrien sliter tungt, og når de store lokomotivene stanser opp, så stopper det også opp hos underleverandørene. Vi risikerer nå å miste viktige aktører i leverandørindustrien, som er de som vi skal lene oss på for å bygge grønn industri, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Han mener Stortinget burde gjort mer for å fylle ordrebøkene til leverandørindustrien og verftene for å holde hjulene i gang.

Moxnes mener man heller ikke har klart å gjøre denne krisepakken rettferdig nok. Når bedriftene får hjelp til å dekke utgiftene fra staten i milliardklassen, frykter Moxnes at utleierne mister motivasjonen til å gjøre sitt for å hjelpe til i krisen.

– Uten krav til de store utleierne, risikerer vi at store summer går rett inn på konto til Christian Ringnes og Olav Thon, sier han.

Uten krav til de store utleierne, risikerer vi at store summer går rett inn på konto til Christian Ringnes og Olav Thon
Bjørnar Moxnes, partileder i Rødt

Tajik peker på at det kommer en økning på miljøteknologi til store miljø og klimainvesteringer, 200 millioner kroner til grønn skipsfart, og vedlikeholdsprosjekter opp mot én milliard til vei- og rassikring.

– De kraftigste tiltakene for å sette i gang motoren i norsk økonomi, industrien, verftene, må vi vente med til det er helsefaglig tilrådelig å sette i gang. Vi må ha sterke tiltak. Men de bedriftene skal ha forutsigbarhet om hva som kommer, sier hun.

Ikke god nok

MDG har valgt å stå utenfor enigheten mellom regjeringen og Ap, SV, Sp og Frp. MDG synes pakken ikke er god nok for studenter og kollektivreisende.

– Det er bare å gratulere Frp med gjennomslag. Denne pakken hadde ikke gått gjennom dersom vi satt rundt bordet, sier parlamentarisk leder Une Bastholm til DN

Det er bare å gratulere Frp med gjennomslag. Denne pakken hadde ikke gått gjennom dersom vi satt rundt bordet
Parlamentarisk leder Une Bastholm (MDG)

MDG er spesielt skuffet over at det ikke er satt av mer til å redde kollektivtransporten i byene. I enigheten ligger det én milliard til fylkeskommunene øremerket til kollektiv.

– Dette er altfor lite penger. Dersom Ruter får sin forholdsmessige andel av denne summen, så holder pengene bare til rett over påske. Det vil si at kollektivtilbudet fortsatt står i fare for alle som bor i Oslo og Akershus etter dette forslaget. Det gjør det også for alle andre i dette landet, sier Bastholm.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.