Siden mandag morgen har kontrollkomiteen på Stortinget grillet blant andre politidirektøren, forsvarssjefen og landets tidligere justisministere om regjeringens arbeid med terrorsikring. Bakgrunnen er krass kritikk fra Riksrevisjonen i flere omganger.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) var forsvarsminister under mye av perioden Riksrevisjonen har undersøkt. Hun kom til Stortinget 14:25 for å svare for seg. Etter en ti minutter lang introduksjon kom hun frem til en konklusjon om at nasjonalforsamlingen kunne fått mer informasjon:

– Gitt den kompleksiteten jeg nå har snakket om, det omfattende ressurspådraget, tidslinjene, så mener jeg nok at vi godt kunne gitt Stortinget et enda tydeligere og mer helhetlig bilde av hele sakskomplekset dersom vi hadde meldt mer helhetlig tilbake til Stortinget.

– Vi satt i departementet med helhetsbildet, regjeringen satt med helhetsbildet, men det er ikke like enkelt å få øye på for Stortinget. Jeg var mest opptatt av å levere på de tingene vi skulle levere på, men burde gitt en mer helhetlig tilbakemelding, innrømmet den tidligere forsvarsministeren.

Hun understreket samtidig at det har vært fremgang.

– Den operative evnen er bedre, slo hun fast.

Tidligere forsvarsminister Ine Eriksen Søreide før høringen om objektsikring.
Tidligere forsvarsminister Ine Eriksen Søreide før høringen om objektsikring. (Foto: Gunnar Lier)

Urealistisk å nå frist

To tidligere justisministere fra Fremskrittspartiet, Sylvi Listhaug og Per-Willy Amundsen, var de første politikerne som redegjorde for Stortinget under mandagens åpne høring. De har vært øverste ansvarlig for politiet i perioder hvor det i flere omganger har kommet knallhard kritikk fra Riksrevisjonen om manglende evne til å beskytte viktig infrastruktur mot angrep og terror. Listhaug satt bare fra januar til mars i år, og det var stort sett Amundsen som svarte under høringen.

I innledningen viste Amundsen til beredskapssenteret på Taraldrud, som vil dekke flere av objektene til politiet.

– Beredskapssenteret er politiets viktigste skjermingsverdige objekt, og det å få dette på plass ville permanent sikret fire av politiets tolv skjermingsverdige objekter i henhold til lov og forskrift, sa Amundsen.

– Men det er i overkant urealistisk å forvente at dette skulle stått ferdig i løpet av de sju månedene som gikk fra sist høring til Riksrevisjonen ble ferdig med sitt arbeid i desember 2017. Like fullt er det dette kravet som stilles, dersom kritikken fra Riksrevisjonen skulle uteblitt, la han til.

Roste beredskapsarbeidet

Amundsen brukte også innledningen til å skryte av regjeringens beredskapsarbeid.

– Regjeringen Solberg har prioritert beredskap høyt. Det har gitt tydelige resultater. På min vakt alene ble politiet styrket med 500 polititjenestemenn og kvinner, det er sannsynligvis den raskeste veksten i historien, sier han.

De tidligere justis- og beredskapsministre Sylvi Listhaug og Per-Willy Amundsen ankom høringen om objektsikring sammen.
De tidligere justis- og beredskapsministre Sylvi Listhaug og Per-Willy Amundsen ankom høringen om objektsikring sammen. (Foto: Gunnar Lier)

Tidligere i høringen har politidirektør Odd Reidar Humlegård, forsvarssjefen, Heimevernets sjef og direktøren for Nasjonal sikkerhetsmyndighet forklart seg. Humlegård fortalte blant annet at regjeringen har misforstått rapportering fra Politidirektoratet i tidligere omganger.

Amundsen benyttet i tillegg taletiden til å kritisere Riksrevisjonen.

– Et cyberangrep kan gjøre langt større skade på samfunnet enn et fysisk anslag. Dette er perspektiv Riksrevisjonen i liten grad tar hensyn til i denne rapporten, sa han.

Høringen varer til klokken 18:00. Justisminister Tor Mikkel Wara og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen kommer etter Søreide.

Kritikk i flere omganger

Også i fjor var en rekke regjeringstopper inne på teppet til kontrollkomiteen, og svarte på kritiske spørsmål fra opposisjonen om saken. I den siste uken har komiteens medlemmer blant annet undersøkt forklaringen til statsministeren da.

Saken kan få alvorlige konsekvenser for regjeringen. SV har allerede varslet at mistillit kan være aktuelt, mens Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre har understreket sakens alvor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sitter som en konge i verdens beste bil
Den er like firkantet som før og koster skjorta, men du kommer deg frem der du vil.
02:24
Publisert: