Ingen i statsråder i regjeringen er mer mislikt enn Sylvi Listhaug (Frp) blant opposisjonspolitikerne på Stortinget. Det har fått Listhaugs lojale støttespillere til å sette i gang en blomsteraksjon til støtte for den omstridte justisministeren.

Allerede tidlig fredag ettermiddag var Justisdepartementet i ferd med å bli fylt opp.

– Jeg er helt overveldet. Flere hundre blomsterbuketter med nydelige kort er kommet i dag, sier Sylvi Listhaug til DN.

Hun er veldig glad for støtten hun nå får.

Justisminister Sylvi Listhaug foran blomster som er blitt sendt til henne fra støttespillere landet rundt.
Justisminister Sylvi Listhaug foran blomster som er blitt sendt til henne fra støttespillere landet rundt. (Foto: Fartein Rudjord)

– Jeg vil takke hver og en som har sendt meg blomster. Det betyr utrolig mye for meg, og jeg er rørt av all denne støtten. Jeg vil også takke for all støtten jeg har fått på epost, sms, telefoner, brev og Facebook, sier Listhaug.

Organisert gjennom Facebook

Listhaug er selve Facebook-dronningen i norsk politikk og ut over fredagen gikk hennes støttespillere til aksjon.

På flere lukkede og åpne Facebook-grupper for Frp-sympatisører, kom oppfordringen om å sende blomster for å støtte den hardt pressede justisministeren. Både adressen til Stortinget og Justisdepartementet ble referert i innleggene.

Betjentene på Stortinget forsøkte så godt de kunne å omadressere blomsterleveransene fra Stortinget og opp til justisministerens kontor i Justis- og beredskapsdepartementet i Nydalen.

Støtten kommer på et tidspunkt hvor presset aldri har vært høyere mot Listhaug.

Espen Teigen, Sylvi Listhaugs rådgiver, skuer ut over blomsterhavet.
Espen Teigen, Sylvi Listhaugs rådgiver, skuer ut over blomsterhavet. (Foto: Fartein Rudjord)

Mandag kan Kristelig Folkeparti avgjøre skjebnen til justisministeren. Det ble klart fredag, da Senterpartiet offentliggjorde sin støtte til partiet Rødts mistillitsforslag.

– Vi freder ikke Sylvi Listhaug som justisminister. Vi er forberedt på å stemme for mistillitsforslaget på tirsdag, men Erna Solberg har nå en mulighet til å unngå en slik runde i Stortinget, sier partileder Trygve Slagsvold Vedum.

Han sikter til at statsministeren selv kan kvitte seg med Listhaug. Det er den eneste muligheten for å stoppe mistillitsforslaget hvis det får flertall, ifølge Vedum.

– Krevende og alvorlig

Det er KrF som kan avgjøre om stortingsflertallet ikke lenger har tillit til Listhaug. Arbeiderpartiet støttet forslaget torsdag, etter at justisministeren flere ganger beklaget sin kontroversielle Facebook-post om at Arbeiderpartiet satte terroristers rettssikkerhet over nasjonens.

Innlegget har vekket kraftige reaksjoner også i regjeringen, og er grunnen til at Listhaug nå kan miste sin posisjon.

Det sto igjen betydelige mengder innpakningspapir etter blomstene som er blitt sendt til justisminister Sylvi Listhaug.
Det sto igjen betydelige mengder innpakningspapir etter blomstene som er blitt sendt til justisminister Sylvi Listhaug. (Foto: Fartein Rudjord)

KrF-leder Knut Arild Hareide brukte dagen til å kjøpe seg mer tid for å vurdere hva partiet skal gjøre. Etter et gruppemøte på morgenen, var han taus om vurderingen av tillit. Senere ble det klart at partiet henter inn landsstyret – bestående av fylkesledere, sentralstyret, representanter fra KrFU, KrF kvinner og ansattes representanter – for å vurdere saken mandag.

– Dette er en svært krevende og alvorlig sak som vi må drøfte grundig før vi tar en beslutning, sier Hareide.

Mandag morgen skal også Fremskrittspartiet ha et krisemøte med statsrådene og stortingsgruppen om saken.

Trosset Erna

DN har i flere artikler den siste uken kunnet fortelle hvordan Listhaug har trosset statsministeren i saken. Først ba Erna Solberg justisminister Listhaug om å slette det omstridte innlegget på Facebook, noe hun nektet. Deretter ga Listhaug torsdag en svakere unnskyldning i Stortinget enn hun var blitt enig med statsministeren om å gi.

– Det virker å ha vært en brytekamp mellom statsministeren og justisministeren i denne saken om hva som skal bli sagt og ikke sagt, sier Vedum.

Han ønsket ikke å ta stilling til hva som vil skje hvis statsministeren stiller kabinettsspørsmål og gir sin støtte til Listhaug.

– Nå er det Erna Solberg som sitter med nøkkelen, hun har noen dager å tenke seg om. Det er en fordel for alle at det ikke blir mistillitsrunde på tirsdag, men vi kan ikke stille oss bak Sylvi Listhaug som justisminister, sier han.

Statsministeren selv ønsket ikke å ta stilling til regjeringens svar til et flertall for mistillit før det eventuelt kom opp i Stortinget. Hun understreket også sin tillit til Listhaug, slik som finansminister og Frp-leder Siv Jensen gjorde en dag tidligere. (Vilkår)

Her blir Kjetil B. Alstadheim kåret til «Årets redaktør»
Se juryens begrunnelse her
01:48
Publisert: