– Hvis regjeringen må forhandle med Stortinget fra sak til sak, ligger veien åpen for å diskutere muligheter for en konsekvensutredning av oljeboring i Lofoten med Arbeiderpartiet, sier olje- og energiminister Terje Søviknes (48) til DN.

På et møte mellom de fire borgerlige partiene onsdag ble det klart at Kristelig Folkeparti går ut av forhandlingene om et regjeringssamarbeid, mens Venstre fortsatt holder døren på gløtt.

Venstre-leder Trine Skei Grande skal nå bli enig med sentrale partifeller om hvilke saker det kan være mulig å få gjennomslag for, før de fortsetter forhandlingene med regjeringspartiene.

Åpen for forhandling

I forrige stortingsperiode satte den borgerlige regjeringens samarbeidsavtale med KrF og Venstre en stopper for en slik konsekvensutredning av de oljerike områdene i nord.

Ett av hovedkravene som Grande har stilt i forhandlingene om et fremtidig regjeringssamarbeid, er fortsatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja.

Hvis partiet følger KrF og trekker seg fra forhandlingene, kan det gi regjeringen et annet handlingsrom, mener Søviknes.

– Det er for øyeblikket litt mange x-er og y-er. Vi må først avklare om det blir en samarbeidsmodell og hvilke eventuelle bindinger den medfører, men det er klart at forhandlingsklimaet for denne saken kan endre seg hvis Venstre ikke vil inn i regjering. Regjeringens mål er å føre en petroleumsvennlig politikk som bransjen selv ønsker velkommen og som vil gi vekst og arbeidsplasser, sier han.

Etter bruddet i forhandlingene uttalte Hareide at han håper han vil slippe å felle regjeringen i denne regjeringsperiode.

– Både KrF og Venstre gikk til valg på Erna Solberg som landets statsminister. Jeg forventer derfor at de vil være konstruktive og samarbeidsvillige selv om de begge kan ende med å stå utenfor et regjeringssamarbeid, sier Søviknes.

Åpen for oljevirksomhet i nord

Søviknes har både før og etter valgkampen snakket varmt om å åpne for oljevirksomhet i nord. Under Pareto-konferansen 13. september bekreftet han overfor E24 at det er mulig å gå sammen med Ap i denne saken.

På tampen av valgkampen foran stortingsvalget tok også Søviknes et kraftig oppgjør med enkelte miljøer i Oslo som vil strupe olje- og gassproduksjonen i DN. Han brukte til dels saftige karakteristikker av velgerne som «ikke forstår verdien av norsk olje- og gass».

– Det er veldig mange naive folk som svirrer rundt i Oslo i disse miljøene og som knapt har sett et verft, uttalte han.

Kan ikke utelukke Ap-samarbeid

Tina Bru, Høyrepolitiker og nestleder i olje- og energikomiteen på Stortinget er også åpen for forhandlinger.

– Dette er en viktig sak for oss, som jeg regner med vil havne på forhandlingsbordet ganske raskt. Regjeringens primærstandpunkt er at vi ønsker å få på plass en konsekvensutredning, og vi vil naturligvis jobbe for å få gjennomslag for dette, sier Bru til DN.

– Kan det være aktuelt å forhandle om en konsekvensutredning med Arbeiderpartiet?

– Jeg vil ikke utelukke det. Utfordringen er at Arbeiderpartiet bare vil gå for en konsekvensutredning i Nordland 6, mens vi ønsker å konsekvensutrede et større område, sier Bru.

Hun mener likevel det er for tidlig å konkludere hva regjeringen vil foreta seg i saken.

– Vi er i en situasjon hvor regjeringsforhandlingene fortsatt foregår, og situasjonen er uavklart, sier Bru.

Ap åpen samarbeid

Ap-landsmøtet vedtok i vår å gi grønt løs for en konsekvensutredning av områdene sør for Lofoten, men ikke øvrige deler av blokkene i denne stortingsperioden.

Partileder Jonas Gahr Støre sa dagen etter stortingsvalget at dette er en sak han kan samarbeide med regjeringspartiene om.

Litt senere presiserte han at det er opp til regjeringen å legge frem forslag om konsekvensutredning av oljeaktivitet i nord, partiet har ikke selv planer om å fremme dette som egen sak for Stortinget.

– I en så stor sak som gjelder olje- og gassvirksomheten, så er det naturlig at et slikt forslag kommer fra regjeringen, uttalte Støre til NTB.

– Konstaterer flertall på Stortinget

Oljebransjen ønsker signalene fra partiene velkommen:

– Vi mener at det er viktig å konsekvensutrede havområdene Nordland VI, Nordland VII og Troms II. Vi konstaterer at det nye Stortinget har et bredt flertall for å konsekvensutrede deler av disse områdene, sier direktør for næringspolitikk og kommunikasjon i Norsk olje og gass, Tommy Hansen til DN.

Han vil ikke kommentere konkret forhandlingene som foregår i etterkant av valget.

Frode Alfheim i LO-forbundet Industri Energi krever at Ap-ledelsen følger opp landsmøtevedtaket i denne stortingsperioden og mener partiet bør å samarbeide med høyresiden om saken. Til NTB sier han at han ser for seg et bredt forlik på Stortinget.

– Regjeringen bør ta signalene fra Arbeiderpartiet på alvor. Jeg forventer også at Senterpartiet og KrF er med og tar ansvar for landets økonomi og slutter seg til et forlik om dette på Stortinget, sier Alfheim.(Vilkår)

-Det er mye lettere for oljeselskapene å tjene penger på norsk sokkel.
DNs kommentator Bård Bjerkholt kommenterer den økende oljeprisen.
01:55
Publisert: