Spontan applaus og jubel møtte Jonas Gahr Støre da han entret scenen på Folkets Hus i Oslo mandag kl 20.30 mandag kveld.

Partilederen fikk trampeklapp da han entret talerstolen.

– Jonas, Jonas, Jonas runget det gjennom salen.

Til tross for hurrarop, er stemningen stemningen merkbar nervøs på Arbeiderpartiets valgvake. Klokken 21 tikker de første valgprognosene inn, og det ligger an til å bli en valgthriller av de sjeldne.

- Ganske tøft

- Tusen, tusen takk for innsatsen, sa Støre.

- Vi har vunnet skolevalgene og barnas valg. Det er et sterkt tillitsvotum å ha med fra den generasjonen som skal leve lengst i landet, fortsatte han.

Støre fortalte hvordan det har vært å svare på mange dårlige meningsmålinger i media.

- Det har vært ganske tøft innimellom, sa Støre, før han understreket at det har vært godt å føle at han har hatt partiet sitt i ryggen.

Valgthriller

Det er mye som står på spill for Arbeiderpartiet. De siste målingene viser dødt løp mellom blokkene, og det er stor usikkerhet rundt hvilket parti som ender opp med seieren.

Valgkamphøsten har vært en lang nedtur for Støre og Arbeiderpartiet. Som DN tidligere har omtalt, har partiet falt kraftig på meningsmålingene gjennom året – og spesielt utover sommeren. Da det meste av norske samfunnstopper, politikere, lobbyister og journalister var samlet under Arendalsuka i august, kom de første meningsmålingene som tydet på at det ville bli en krevende valgkamp for Ap-lederen.

Dette preget stemningen under partiets vake på Folkets Hus mandag kveld. Partiveteraner, stortingspolitikere og støttespillere og tripper nervøst rundt i lokalet.

Mistet 139.000 velgere

Partilederen legger ikke skjul på at valgnatten kommer til å bli en emosjonell affære uavhengig av hvilket valgresultat partiet ender med å få.

-En journalist stilte meg et spørsmål på vei inn om jeg kommer til å bli rørt, og det kommer jeg til å bli, sa Støre til forsamlingen.

Partilederen benyttet anledningen til å takke alle i partiorganisasjonen som har bidratt til å mobilisere velgere i valginnspurten

– Av hele mitt hjerte: Tusen takk, sier Støre.

– Jeg har sett hele landet under valgkampen, sett fjorder og fjell, by og bygder. Men det som har rørt meg mest er møtet med enkeltmennesker, fortsetter Støre.

Det store spørsmålet er om partiet har klart å mobilisere velgerne før valglokalene stenger mandag. Som DN omtalte mandag har 139.000 velgere har forlatt Arbeider-partiet gjennom valgkampen. Det er valgforsker Bernt Aardal som har undersøkt hvor mye partiet har tapt det siste året, fra oktober 2016 til nå.

Formue under lupen

Støre har flere ganger gjort endringer i sin formuesplassering etter å ha fått kritikk fra politisk hold. Ved hjelp av vennen Knut Brundtland, solgte han seg ut av et eiendomsprosjekt der arbeidsforholdene for arbeiderne var kritikkverdige.

Sist uke omtalte DN at Støre hadde plassert deler av formuen i et fond som blant annet hadde vært investert i atomvåpenindustrien. Støre solgte seg ut da det ble kjent at fondet ikke fulgte tilsvarende etiske retningslinjer som Oljefondet.

Støre vi heretter kun ha sin formue på mellom 60–70 millioner plassert i brede aksjefond med tilsvarende etiske retningslinjer som Oljefondet.(Vilkår)

Jonas Gahr Støre
Jonas Gahr Støre
01:35
Publisert: