Dagen etter det verste valgresultatet i opposisjon siden krigen for Arbeiderpartiet (Ap), uttalte leder Jonas Gahr Støre at partiet ikke har opplevd et havari. Støre og Ap hadde store planer om å ta regjeringsmakten fra Erna Solberg og Høyre, men ser ut til å måtte belage seg på fire nye år i opposisjon.

– Det har nok vært en liten grunnstøting, sier nestleder Trond Giske på DNs valgspesial onsdag.

– I år var det andre partier på venstresiden som gikk kraftig frem, sier han.

DN arrangerte valgspesial med politisk redaktør Kjetil B. Alstadheim onsdag. Sammen med Giske var blant andre kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), leder for tankesmien Civita Kristin Clemet til stede for å ta for seg valget.

Et andre panel med Unge Høyre-leder og stortingsrepresentant Kristian Tonning Riise, leder for KrFU Inda Lindtveit Røse, Tord Hustveit som leder Unge Venstre og nestleder i AUF Ina Libak kom senere på scenen.

– Politikk har med politikk å gjøre

Alstadheim utfordret Giske tidlig i debatten på hva som har gått galt i valgkampen for Arbeiderpartiet. Sentrumsfrieriet til Kristelig Folkeparti (KrF) og Venstre og løfte om skatteøkningen på 15 milliarder kroner er blant grunnene som er blitt trukket frem. Partileder Jonas Gahr Støre har sagt at kommunikasjonen ikke fungerte.

– Jeg tror veldig ofte politikk har med politikk å gjøre. Og det er ofte undervurdert som analyseverktøy. Jeg tror for eksempel at det var en i utgangspunktet krevende jobb å gå til valg på skatteøkning, sier Giske.

Han sier det er gode argumenter som ligger bak etter regjeringens økende oljebruk, men at det virker som om at det er en krevende oppgave å forklare handlingsrom og ansvarlig oljepengebruk. I tillegg ble det beskrevet godt hva slags skatt som skulle økes, men ikke hva pengene skulle gå til, ifølge nestlederen.

Savnet prosjekt

Civita-leder og tidligere statsråd Kristin Clemet hadde sin egen forklaring på problemene for Arbeiderpartiet. Blant annet savnet hun et større politisk prosjekt.

– Jeg tror ikke så mye på ensaklige forklaringer. Det kan være mange, men det kan være politikken – at det er vanskelig å få øye på hva som var prosjektet for Arbeiderpartiet, og hvorfor det var viktig å skifte regjering, sier hun.

Clemet trakk i tillegg frem at Ap tegnet et negativt bilde av Norge samtidig som en rekke tall for økonomisk vekst pekte oppover, i tillegg til flørting med regjeringens samarbeidspartnere KrF og Venstre.

Alstadheim spurte også Giske om hvorfor folk tenker at han vil ta over etter Jonas Gahr Støre som partileder.

– Det er vel et dyptfølt ønske hos mange antageligvis, sier han til latter fra salen.

Tirsdag avviste Giske at det trengtes endringer i partiledelsen sammen med nestleder Hadia Tajik.

Ville ikke svare om regjering

Det endte nok en gang med borgerlig flertall i stortingsvalget, men de borgerlige partiene har færre mandater enn i 2013 etter fremgang for opposisjonen. I tillegg er det usikkert hvordan de fire borgerlige partiene vil samarbeide. KrF og Venstre har vært samarbeidspartnere for regjeringen i de siste fire årene. Nå vurderer Venstre om de vil gå inn i regjering, mens KrF har utelukket å være en del av en regjering med Fremskrittspartiet. Partiene skal samles for å komme i gang med konkrete samtaler om regjeringsspørsmålet om en ukes tid.

Venstre-nestleder Ola Elvestuen ville ikke svare på hva partiet skal gjøre nå.

– Dette får du ikke noe svar på fra meg, sier Elvestuen, som sa at partiet har fått gjennom mye av sin politikk uten å være i regjering.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen råder samtidig Elvestuen til å bli med i regjeringen, og mener de da vil ha større innflytelse.

– En del saker som KrF og Venstre har fått gjennomslag for gjennom budsjettforhandlinger ville vært vanskeligere å få gjennomslag for i regjering. Men i sum så tror jeg ikke det kan være noen tvil om at man får prege samfunnsutviklingen mye mer fra regjeringskontorene, sier Isaksen.

For å få flertall på Stortinget trenger regjeringspartiene Høyre og Frp støtte fra både Venstre og KrF. (Vilkår)