Torsdag tok valgkomiteen i Arbeiderpartiet sin beslutning om å vrake Marianne Marthinsen som Aps finanspolitiske talsperson.

Nestleder Trond Giske overtar og blir dermed leder av partiets finansfraksjon. Hadia Tajik blir leder av arbeids- og sosialfraksjonen i Ap. Om de i tillegg kommer til å lede komiteene vil først bli avgjort av Stortinget senere.

Reaksjoner

Det har vært sterke reaksjoner etter at det ble kjent gjennom VG at Arbeiderpartiet vurderte å vrake Marianne Marthinsen.

Det har vært bred oppslutning i partiet om at Marianne Marthinsen har gjort en svært god jobb som partiets talsperson – på et av partiets viktigste politikkområder.

– Det har vært mange reaksjoner på at unge kvinnelig politiker skvises ut?

– Jeg har full forståelse for at det er sterke følelser rundt fordeling av oppgaver i stortingsgruppen, men alle kan være veldig trygge på at både kjønnsfordelingen og aldersfordelingen kommer til å være veldig god. Og akkurat i det skiftet vi gjør nå, så er det nøyaktig samme kjønnsfordeling og litt yngre aldersfordeling, sier Trond Giske.

– Hvordan kommer du frem til det? Når du er 50 år og Marianne Marthinsen er 37?

– En veldig flink ung jente (Hadia Tajik, 34 år, red.anm.) tar over etter en 60 år gammel mann (Dag Terje Andersen red.anm.) i arbeids- og sosialkomiteen. En mann (Trond Giske red.anm.) på 50 år tar over etter en kvinne (Marianne Marthinsen 37 år red.anm.) i finanskomiteen, sier Trond Giske til Dagens Næringsliv.

Han viser til at i sum så går aldersnittet ned ved fordelingen av komitéverv til de to nestlederne som ble kjent i går. Fordelingen av øvrige fraksjonsledere i Arbeiderpartiet er ikke kjent.

NRK kunne torsdag melde at de to ansatte rådgiverne i Aps finansfraksjon sa opp i protest mot at Marianne Marthinsen ble skviset ut. Dette er Harald Jacobsen og Maria Schumacher Walberg. DN lyktes ikke torsdag å få kommentar fra de to rådgiverne.

Kvinneoppgjør

Tirsdag kveld skrev Ap-politiker og tidligere statssekretær Laila Gustavsen et innlegg på Facebook der hun avsluttet med «kiss my ass».

«(...)Etter 4 år som finanspolitisk talsperson skal Marianne Marthinsen altså være dårligere kvalifisert enn en mann som aldri har hatt vervet. Kiss my ass», skrev Gustavsen.

En rekke Ap-veteraner støtter Gustavsen. Nina Mjøberg, som har representert Ap i finanskomiteen på Stortinget som vara for Gustavsen, mener partiet er for dårlig på likestilling.

– Jeg synes veldig mange posisjoner går til menn fremfor damer i Arbeiderpartiet for tiden, sa Mjøberg.

– Unge kvinner mot middelaldrende menn taper ofte. Det synes jeg vi må slutte med, sa tidligere statssekretær Kristin Bergersen (Ap).

– Jeg har ikke opplevd Trond som en finanspolitiker, uttalte sekretær Dag Westhrin i LO stat.

Marianne Marthinsen ønsker ikke å kommentere saken.

– Jeg tar ledelsen sin beslutning til etterretning, skriver hun i en tekstmelding.

Langsiktig gevinst

Professor i statsvitenskap Anders Todal Jenssen mener det varsler hard konfrontasjon med regjeringen at Ap nå setter Trond Giske inn i stedet for Marianne Marthinsen som finanspolitisk talsperson for partiet.

Han synes det ser ut som Marthinsen nå får bære noe av ansvaret for at partiet ikke har ført en tydelig opposisjonspolitikk på et sentralt politikkområde.

–Det skaper mye støy å kaste Marthinsen, så det må være viktig å få inn Giske?

– Ja, men her må de også veie kortsiktig strid mot mulig langsiktig gevinst. Jeg har ikke hørt noen si at Marthinsen ikke er dyktig, men det er ikke sikkert dyktighet alene er det som trengs i perioden som kommer, sier Todal Jensen.

Han ser at partiet med Trond Giske i den rollen, ønsker å ha en slugger på plass i finanspolitikken.

–De vurderer å sette inn mer aggressivitet, og ser hans stil som bedre egnet til konfrontasjon og uenighet. Samtidig viser de hvilket politikkområde de vil være tydeligst i opposisjon på, sier Todal Jenssen til DN(Vilkår)