LOs rekordpengestøtte til Ap foran stortingsvalget får milliardæren Stein Erik Hagen til å reagere.

–Det bekrefter hvor viktig det er å bidra til den ikke sosialistiske siden for å bevare demokratiet i Norge, sier Hagen.

Hagen har i en årrekke drysset millioner av kroner over de borgerlige partiene. I et intervju med VG i september i fjor varslet Hagen at han ville gi fem millioner kroner til Høyres valgkampkasse. På tampen av fjoråret bekreftet Hagen overfor DN at han også vil gi 2,5 millioner kroner i partistøtte til Fremskrittspartiet. Venstre og KrF får ingen valgkampstøtte av Hagen.

13 millioner til Ap, SV og Sp

Det var i et intervju med DN torsdag 20. april at LOs nestleder Hans-Christian Gabrielsen (49) varslet rekordhøy økonomisk valgkampstøtte for å sørge for at Siv Jensen og Erna Solberg kastes ut av regjeringskontorene. Etter diskusjoner mandag ettermiddag foreslår LO-sekretariatet nå at LO-kongressen gir ti millioner i pengestøtte til Arbeiderpartiet foran høstens stortingsvalg.

- Norske arbeidstakere har nytt godt av det fagligpolitiske samarbeidet, og vi mener at landets fagorganiserte er best tjent med et nytt flertall, og en ny regjering ledet av Arbeiderpartiet, sier LO-leder Gerd Kristiansen i en pressemelding.

LO gir også to millioner til SV og en million kroner i partistøtte til Sp.

- LO ser det som sin oppgave å kjempe for en samfunnsutvikling som styrker fellesskapet, og for økonomisk og sosial trygghet og arbeid til alle. Derfor foreslår vi for kongressen å bevilge penger til de politiske partiene som står oss nærmest, sier Kristiansen

Les DNs portrett av Hans-Christian Gabrielsen her – Et organisert arbeidsliv er bra for business! magasinetPlus

Historisk høyt beløp

Valgkampstøtten blir endelig bestemt under LO-kongressen i mai. Det er ingen tvil om at LO graver ekstra dypt i pengesekken sine foran årets stortingsvalg. Ved forrige stortingsvalg i 2013 ble bevilgningene til Arbeiderpartiet økt fra fem millioner til seks millioner kroner.

Til sammen ga LO over åtte millioner kroner i valgkampstøtte til Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti i 2013. Totalsummen er 1,15 millioner kroner høyere i valgkampstøtte enn ved stortingsvalget i 2009.

Stridt om Rødt

Under LO-kongressen før stortingsvalget i 2013 ble det bestemt at Rødt skulle få 200 000 kroner i pengestøtte, men i år vil ikke LO-sekretariatet at partiet skal få valgkampstøtte.

I forkant av møtet i LO-sekretariatet har det ifølge Klassekampen vært uenighet i LOs største forbund Fagforbundet om Rødt også skulle få pengestøtte. Rødt har sendt en formell søknad men ledelsen har satt foten ned. Begrunnelsen er at partiet må ha en en mer forsonlig syn på arbeidsgiver før de skal få pengestøtte. Men ifølge Klassekampen er det flere store lokalavdelinger i Fagforbundet som støtter partiet.

Storskilt mobilisering

Denne helgen avsluttet Arbeiderpartiet sitt landsmøte i Oslo hvor partiet blant annet vedtok sitt nye partiprogram foran stortingsvalget. LO-nestleder Hans-Christian Gabrielsen planlegger en storstilt aktivisering av organisasjonens 900.000 medlemmer slik at Aps partileder Jonas Gahr Støre blir landets nye statsminister.

Arbeidet vil intensiveres gjennom våren og sommeren.

– Når vi vet at én av fire av landets stemmeberettigede er LO-medlemmer, så er det ingen tvil om at LO-medlemmer avgjør valg. Derfor blir en av våre viktigste oppgaver å skape engasjement og få folk til å bruke stemmeretten, samt synliggjøre forskjellene i politikken og den negative retningen landet vårt har tatt under den blåblå regjeringen, uttalte Gabrielsen til DN.

– Hva vil dere gjøre annerledes i år?

– Vi vil i større grad utnytte de mulighetene de nye digitale arenaer gir oss enn tidligere, men jeg mener fortsatt den fysiske tilstedeværelsen er aller viktigst.(Vilkår)

- Jeg har bokset i 70 år
Birger «Biggen» Olsen (86) har fremdeles kraft i slagene.
02:59
Publisert: