Sosiolog og komiker Harald Eia startet likestillingsdebatten i DN-teltet i Arendal med tall og påstander om at gode ordninger i velferdsstaten, høye skatter og at det er dyrt å kjøpe hjelp i hjemmet som forklaringer på den lave andelen kvinnelige toppledere i Norge.

I debatten møtte han næringsminister Monica Mæland, NHO-sjef Kristin Skogen Lund, forsker Mari Teigen og Ap-nestleder Hadia Tajik. Redaksjonssjef i DN, Marianne Johansen, var debattleder.

Eia begynte med å vise hvordan Norge havner i toppen av internasjonale kåringer av velstand og likestilling.

– Men vi ligger dårlig an når det ligger likestilling i næringslivet. Hvorfor er det sånn? spurte han.

– Generøse velferdsordninger gjør kvinner mindre motivert for å jobbe mye og klatre til topps, sa Eia, før han kritiserte samfunnstoppene i panelet for å ha forsøkt å løse problemet med holdningsendringer – noe Eia mener ikke har hjulpet.

– Kanskje er det på tide å tenke nytt, sa Eia.

NHO: Vil kombinere de to

– Jeg tror ingen av oss ønsker å si at vi må velge mellom velferdsstaten og kvinnelige ledere – og da tar vi vekk velferdsstaten. Ingen vil finne på å si det. Det hadde vært fint om denne debatten kunne handle om hvordan vi kan kombinere de to tingene, sa NHO-sjef Lund.

Harald Eia vakte oppsikt da han i et intervju i Dagens Næringsliv påpekte hva som er den egentlige årsaken til at det er for få kvinnelige toppledere.

– Det er velferdsstaten som er problemet, sa han.

– Frekt overfor norske damer
Harald Eia mener norske politikere unngår å snakke om den egentlige årsaken til at det ikke er flere kvinnelige ledere i Norge.
02:35
Publisert:

Harald Eia mener norske politikere unngår å snakke om den egentlige årsaken til at Norge har færre kvinnelige ledere enn for eksempel Polen, Latvia og Frankrike. Både næringsminister Monica Mæland og likestillingsminister Solveig Horne reagerte på Eias uttalelser.

Det gjorde også skipsreder og medeier Elisabeth Grieg i Grieg-gruppen, som karakteriserte det som et merkelig utspill.(Vilkår)