Med over 95 prosent av stemmene talt opp tirsdag morgen, kan statsminister Erna Solberg og Høyre belage seg på å gå inn i forhandlinger basert på et borgerlig flertall med 89 av 169 mandater.

Valget ble samtidig en stor nedtur for utfordrer Arbeiderpartiet og partileder Jonas Gahr Støre med en oppslutning på 27,4 prosent og en tilbakegang på 3,4 prosentpoeng.

Følger etter Willoch

Med dette valgresultatet blir Erna Solberg den andre Høyre-statsministeren etter krigen som blir gjenvalgt etter sin første periode, etter Kåre Willoch.

– Dette er en arbeidsseier, det er et lagarbeid, sa statsministeren i sin tale til partiets valgvake rundt midnatt.

Da statsministeren ankom Høyres valgvake var det til øredøvende jubel og gjentatte rop om «fire nye år».

Høyre får fire nye år fordi partiet har levert resultater, ifølge Solberg.

– Når vi har fått støtte til fire nye år, så er det fordi vi har levert resultater. Vi har levert på det vi lovet, sier Solberg.

– Det ser ut som det blir et tydelig ikke-sosialistisk flertall i dette valget, sier hun videre.

Hareide: –Vil ikke være blåblå støttepartner

Solberg benyttet talen til å trekke frem samarbeidspartnerne Siv Jensen, leder i Fremskrittspartiet, Venstre-leder Trine Skei Grande og KrFs Knut Arild Hareide. Før alle stemmene var talt opp tirsdag morgen, har begge støttepartiene lagt seg over sperregrensen med henholdsvis 4,3 og 4,2 prosents oppslutning.

– Vi skal finne gode løsninger i de neste fire årene, sier Solberg fra talerstolen.

Det har vært mye usikkerhet tilknyttet samarbeidet mellom de fire partiene i valgkampen. Siden 2013 har Fremskrittspartiet og Høyre vært i regjering, mens Venstre og KrF har vært støttespillere. Både Venstre og KrF har uttalt seg kritisk om Fremskrittspartiet i valgkampen.

KrF-leder Knut Arild Hareide gjentok kritikken etter etter partilederrunden i Stortinget mandag kveld.

–Vi blir ikke et støtteparti til en blåblå regjering, sa han.

Venstre-leder Trine Skei Grande sier at hun nå skal drøfte situasjonen med stortingsgruppa.

– Nå har vi kommet til et punkt at vi har fått et mandat, og da må vi finne ut hvordan vi skal forvalte det mandatet, sa Skei Grande.(Vilkår)