Jan Erik Fåne satt på Stortinget for Fremskrittspartiet mellom 1989 og 1993. Han var i tillegg formann i ungdomspartiet FpU. I dag er han kommunikasjonsdirektør i Finans Norge. 

Mandag kveld gikk han hardt ut mot innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug på Facebook i anledning det kommende stortingsvalget.

– Vi har en integreringsminister som aldri har bidratt til å integrere ett eneste menneske. Tvert imot er målet å skape motsetninger, hat, frykt og mistenksomhet, skriver Fåne på sin egen Facebook-side.

«Uanstendig, umoralsk og veldig farlig»

Han skriver at han vil ta et annet valg i det kommende stortingsvalget enn tidligere, og han trekker frem Listhaug som grunnen. 

Jan Erik Fåne, kommunikasjonsdirektør i Finans Norge.
Jan Erik Fåne, kommunikasjonsdirektør i Finans Norge. (Foto: Pressefoto/CF-Wesenberg/kolonihaven.no)

– Det er uanstendig, umoralsk og veldig farlig. Og hun får tydeligvis lov til å gjøre akkurat som hun vil av folk som burde vite bedre, skriver Fåne, og mener at Listhaug sprer fremmedfrykt og angst for å få stemmer.

Fåne er ikke alene om å være kritisk til jobben Listhaug har gjort som innvandrings- og integreringsminister. Samarbeidspartner KrF lyste nylig ut jobben som integreringsminister i Norge på sin egen nettside. 

Listhaug har følgende svar på kritikken: 

– At jeg får kritikk er ikke noe nytt. Det har vært en drittstorm lenge fra alle kanter. Jeg synes kritikken hans er hul, og han har ikke ett eneste eksempel å vise til. En person som Fåne hadde jeg forventet kunne belegge det han sier med fakta, og ikke bare slenge ut påstander. Det gjør han altså ikke, sier innvandrings- og integreringsminister, ifølge en epost. 

Fåne vil ikke utdype

Det er mye viktigere ting å kjempe mot enn formuesskatt og noen små justeringer på statsbudsjettet, skriver han på Facebook.

– Min stemme går derfor ikke til noen som lar henne fortsette, skriver Fåne til slutt.

Fåne har vært kommunikasjonsrådgiver og lobbyist etter at han ga seg som politiker i Fremskrittspartiet. Siden har han også engasjert seg i Høyre. 

Fåne ønsker ikke å utdype Facebook-innlegget overfor DN.

– Jeg har ikke noe behov for å kommentere noe mer enn det som står på Facebook, sier Fåne. 

Listhaug er tirsdag i Stockholm, hvor hun blant annet skal besøke bydelen Rinkeby, som har hatt store integreringsproblemer.

Listhaug har gjentatte ganger sagt at hun ikke vil ha det hun kaller for «svenske tilstander» i Norge. Tirsdag morgen ble det klart at den svenske sosialdemokratiske migrasjonsministeren avlyste sitt møte med Listhaug.

Fåne skriver altså at han ikke vil stemme på noen som lar Listhaug fortsette. DN ba statsminister Erna Solberg (H) kommentere dette utspillet:

– Jeg kommenterer ikke folks Facebook-statuser, det får andre enn statsministeren ta seg av i debatten​. Ha det bra, sier Solberg.

Finansminister og FrP-leder Siv Jensen stemte i. 

– Det har jeg ikke tenkt å bruke tid på, sier hun til DN.(Vilkår)